Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Festival zná program. Na Letní filmové škole bude mít premiéru Slámova Krajina ve stínu

Kultura

  11:00
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slavnostní zakončení letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti doprovodí ve středu 12. srpna světová premiéra snímku Krajina ve stínu oceňovaného režiséra Bohdana Slámy. Slovenský režisér Peter Bebjak na festivalu představí svou televizní minisérii Herec, nově ohlášeným hostem akce bude americko-izraelský spisovatel Tuvia Tenenbom, autor bestselleru Chyťte Žida!. Vyplývá to z programu festivalu, který dnes organizátoři zveřejnili na webu.

Bohdan Sláma - Krajina ve stínu. foto: Česká televize

Podnětem pro vznik Slámova historického dramatu byl poválečný masakr v obci Tušť na Jindřichohradecku, kde bylo koncem května 1945 při odsunu Němců zavražděno 14 lidí. Snímek je podle autorů kronikou lidí z malé vesnice v pohraničí, jejichž životy ovlivňují dějiny 30. až 50. let minulého století. „Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ řekl k námětu už dřív Sláma.

Festivalová premiéra v Uherském hradišti čeká film Havel režiséra Slávka Horáka o dramatikovi a bývalém prezidentovi Václavu Havlovi.

Bebjakova televizní trilogie Herec je příběhem z 50. let o konformistovi a ceně, kterou musel zaplatit za touhu po lepším životě.

Hosty festivalu jsou také německá herečka Hanna Schygullová známá hlavně z filmů Rainera Wernera Fassbindera nebo scénografka, autorka kostýmů a herečka Krystyna Zachwatowicz-Wajdová, manželka klasika polské i evropské kinematografie Andrzeje Wajdy. Festival nabídne jeho retrospektivu, tvorbu polského režiséra přiblíží docent krakovské univerzity Rafal Syska. Cenu za celoživotní dílo na festivalu dostane scenárista Vladimír Körner. Přijet má také režisér Bohdan Karásek, který loni překvapil svým pozdním celovečerním debutem Karel, já a ty.

Festivalová sekce Příběh jednoho filmu se zaměří na Řím, otevřené město Roberta Rosselliniho, první film nově se ustavujícího italského neorealistického hnutí, patřící ke zlomovým dílům poválečné evropské kinematografie. V sekci Terra festivalis se podruhé objeví národní kinematografie, pořadatelé vybrali Izrael a snímky, které se vyjadřují k politické i společenské situaci rozdělené země. Stejnému tématu se ve své knize věnuje Tenenbom.

Ve Slováckém muzeu bude tematická výstava Izrael fotografa Karla Cudlína. Jeden z mediálních partnerů festivalu, Česká tisková kancelář (ČTK), představí od 10. srpna v Uherském Hradišti fotografickou výstavu, která se zaměří na manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice.

Uherské Hradiště bude 46. ročník Letní filmové školy hostit od 7. do 12. srpna. Festival tak bude kratší než obvykle a kvůli pandemii nemoci covid-19 čekají diváky přísnější hygienická a bezpečnostní opatření.

Autor: