Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Festivalové odzbrojení‘. Filmaři nechtějí, aby festival ve Varech platila Česká zbrojovka

Kultura

  10:33
Téměř čtyři desítky českých a slovenských režisérů, herců či producentů poslali vedení karlovarského filmového festivalu otevřený dopis. Protestují v něm proti tomu, že mezi partnery festivalu je i společnost Česká zbrojovka. Podle signatářů firma svojí obchodní politikou neodpovídá idejím, na nichž stojí mezinárodní filmový festival. Mluvčí festivalu Uljana Donátová na dotaz uvedla, že vedení festivalu bude otevřenému dopisu filmařů věnovat pozornost při hodnocení jeho letošního ročníku.

Karlovy Vary se připravují na mezinárodní filmový festival, který začíná v pátek 28.6.2019. foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Festival systematicky a hrdě promítá důležité filmy, které často mluví o násilí, nespravedlnosti, korupci či potírání lidských práv. Zve a podporuje filmaře ze zemí, kde se kvůli represivním režimům nemohou svobodně vyjadřovat a točit. Vážíme si toho, a právě proto nás zpráva o financování festivalu Českou zbrojovkou zklamala,“ píše se v dopise, který podepsali režiséři Jan Hřebejk, Tereza Nvotová, Vladimír Michálek, Juraj Nvota, Vít Klusák nebo herci Jana Plodková, Anna Šišková, Anna Geislerová či Zuzana Kronerová.

Casey Affleck a Anna Pniowskyová na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy...
Stěna s motivy letošního festivalu ve Varech jsou oblíbeným místem k...

Karlovy Vary 2019 - banner - článek

Uvádějí, že zbrojovka, oficiální sponzor festivalu, v minulosti vyvážel svoje zbraně do nedemokratických zemí s represivními režimy a vydělával tak na porušování lidských práv. „Domníváme se, že svátek filmu a svobody by z principu neměl být placen firmou, která podle zdrojů jako Amnesty International v minulosti porušovala kodex EU o obchodu se zbraněmi. Jsme přesvědčeni, že lidská práva by měla vždy stát nad byznysem,“ uvádějí. Apelují na vedení festivalu, aby se příští ročník festivalu konal bez podpory České zbrojovky. „Mnohem raději se zúčastníme skromnější, ale o to hrdější největší oslavy filmu v České republice,“ napsali.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč