Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Film, který otřásl Rumunskem. Drama Aferim! mělo premiéru ve Varech

Kultura

  6:00
KARLOVY VARY - Českou premiéru měl ve středu ve Velkém sále Thermalu černobílý eastern Aferim!, který vznikl v rumunsko-bulharsko-české koprodukci. Natočil ho představitel rumunské nové vlny Radu Jude, který za něj získal Stříbrného lva za režii v Berlíně. Tragikomicky laděný příběh z poloviny 19. století otevírá v Rumunsku dodnes tabuizované téma otroctví Romů.

Aferim! (režie Radu Jude) foto: MFF KV

Snímek, jakési putování kolektivní pamětí Rumunska, originálním uměleckým stylem vypráví příběh o honu na uprchlíka v zaostalé oblasti Rumunska, kde bylo v 19. století ještě běžné otroctví Romů. Odehrává se v roce 1835, kdy se najatý policista vydává spolu se svým synem hledat uprchlého cikánského otroka.

Film vychází z historických pramenů a autentických záznamů, podíleli se na něm i rumunští historikové. Snímek vznikl s českou koprodukční účastí producenta Jiřího Konečného ze společnosti Endorfilm. „Bez české účasti bychom nemohli dokončit produkci. Je to vůbec první taková koprodukce v historii naší kinematografie,“ řekla před projekcí ve zcela zaplněném sále přední rumunská producentka Ada Solomonová, která do Varů přijela poprvé. Zastoupila režiséra, který právě natáčí. Solomonová má na kontě například i vítězný film Berlinale 2013 Pozice dítěte. Film spolu s ní uvedl koproducent Jiří Konečný.

Producenti filmu Aferim! Jiří Konečný a Ada Solomonová ve Velkém sále hotelu Thermal.

Podle producentky Ady Salomon, která spolu s Konečným po projekci filmu diskutovala s diváky, vyvolal Aferim! v Rumunsku velkou diskusi a stal se nejnavštěvovanějším filmem roku. Důvodem je kromě umělecké stránky i jeho kontroverzní téma, o kterém se veřejně dosud nemluví, a to ani ze strany romských aktivistů. „V Rumunsku bývá zvykem říkat, že za všechno špatné můžou komunisti. Ale náš film ukazuje, že kořeny současného stavu myšlení jdou hlouběji,“ podotkla Ada Solomon. Film který se poprvé v historii zabývá vztahem Rumunů a Romů, přináší i obecnější téma nacionalismu, který je právě teď aktuální v celé Evropě, jak podotkl producent Konečný. 

„Film Aferim! je pokus zahledět se do minulosti, vydat se na cestu do způsobů myšlení na začátku 19. století – včetně všech gnozeologických nedokonalostí, které jsou s takovým počínáním neodmyslitelně spjaté,“ uvádí ve své režijní explikaci Radu Jude. „Nevím, který psycholog řekl, že osobnost je duševně zdravá pouze tehdy, když pochopí, odkud pochází, kde je a kam chce směřovat. Věřím, že to lze aplikovat i na společnost. Společnost nebude plně zdravá, dokud se upřímně nepostaví tváří v tvář své minulosti – ať je to minulost nedávná nebo vzdálená,“ uvedl Jude.

Film se natáčel na černobílý filmový materiál 35mm, což je dnes už velmi vzácné. Zpracovával se laboratorně v Budapešti a pak v pražských studiích UPP, která měla na starosti postpordukční práce. „Český vklad činil něco kolem čtyř milionů korun, z nichž tři miliony poskytl Státní fond kinematografie,“ dodal koproducent Jiří Konečný.

Snímek Aferim! přijde do českých kin 8. října 2015.

Autoři: ,