Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Film absolventky FAMU bude soutěžit v Rotterdamu

Kultura

  12:55
PRAHA - Nový film režisérky Miry Fornayové Můj pes Killer byl vybrán do hlavní soutěže Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu 2013, jehož 42. ročník se uskuteční od 23. ledna do 3. února.

Z filmu Můj pes Killer foto: Reprofoto

"Vznikl v koprodukci s Českem a jde o vůbec první slovenský snímek uvedený v této soutěži," oznámila mluvčí tohoto projektu Helena Hejčová. Upozornila, že na této přehlídce zvítězil v roce 1998 Zelenkovův film Knoflíkáři a v roce 2002 Bohdan Sláma s filmem Divoké včely.

Killerova úspěšná cesta

Scénář Můj pes Killer byl vybrán na Berlinale 2010 pro Co-Production Market, v roce 2009 získal slovenskou Cenu Tibora Vichty za nejlepší scénář a byl vyhodnocen jako jeden z nejslibnějších projektů na Agora work in progress na MFF v Soluni. V českých kinech bude mít film Můj pes Killer premiéru 11. dubna. Finančně ho podpořily Slovenský audiovizuální fond, Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie a evropský program MEDIA.

"Prestižní festival v Rotterdamu je ve světě známý náročným výběrem titulů se zaměřením především na nezávislou produkci a prezentací autorských debutů či druhých filmů mladých tvůrců. Dále na filmy, které jsou nějakým způsobem výjimečné formou či tématem a které používají inovativní výrazové prostředky," dodala Hejčová.

Drama Můj pes Killer je druhým celovečerním filmem scenáristky a režisérky Miry Fornayové. Vznikl ve slovensko-české koprodukci společností Mirafox producenta Juraje Buzalky a Cineart TV Prague producenta Viktora Schwarcze. Koproducentem byla i Česká televize. Děj dramatického příběhu ze současnosti je zasazen do kraje na moravsko-slovenském pomezí, kde se také natáčel.

Příběh o hanbě a hrdosti

Hrdinou filmu je osmnáctiletý Marek (Adam Mihál), žijící s otcem alkoholikem na malém městě. Jediné autentické citové pouto má mladík ke svému psovi. Markův život obrátí naruby odhalené tajemství jeho matky, která ho před lety opustila a zmizela. "Marek je sice antihrdina, ale mým cílem není vytvořit pouze černobílý charakter agresivního nedozrálého chlapce. Je to příběh o hanbě a hrdosti, která v případě Marka vede k tragédii antického rozměru. Je to příběh o naší víře, proč v něco věříme a jak zpětně tato naše víra ovlivňuje naše životy," naznačila režisérka námět filmu, ve kterém hlavní role ztvárnili neherci.

Fornayová absolvovala pražskou FAMU a školu v Londýně. V roce 2009 debutovala psychologickým dramatem Lištičky, které bylo vybráno do soutěže Critics Week na MFF v Benátkách a úspěšně uvedeno na zahraničních festivalech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!