Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Film Bastardi 3 je jen odpudivá směska xenofobních apelů

Kultura

  7:00
Laciný a nebezpečný produkt Tomáše Magnuska zaráží účastí herců jako Jan Tříska nebo Tomáš Töpfer.

K tomu ho dohnali. Tomáš Magnusek v hlavní roli své trilogie Bastardi. foto: bastardi3.cz

Úhledné, bílé, vesměs andělsky blonďaté holčičky u klavíru s paní učitelkou procítěně zpívají Černé oči, jděte spát. Vtom se otevřou dveře a zavládne hrůza: do třídy právě přicházejí dva noví spolužáci, snědí, od pohledu grázlové, jeden rovnou s monoklem. Do toho varovný motiv, novinový titulek o rušení zvláštních škol a integraci jejich žáků mezi ostatní děti. Co asi s těmi ubohými árijskými děvčátky bude?

Než člověk zhlédne film Bastardi 3, sotva by věřil, že je taková scéna ve filmu v běžné distribuci možná a vážně míněná. A ona bohužel je. Stejně jako ta, v níž jinou křehkou dívenku na cestě z lidušky přepadnou vulgární Romky, zmučí ji a připraví ji o její nádherné blonďaté copy.

Autor tohoto díla, vzděláním pedagog Tomáš Magnusek (* 1984) stvořil první film z této série v roce 2010. Tehdy ještě nerežíroval, ale napsal scénář a ztvárnil hlavní postavu původně dobráckého učitele, jemuž žáci zvláštní školy znásilnili a zabili sestru; on se nechal zaměstnat na tomtéž pracovišti, aby pochopil, našel viníky - nakonec však najde vinu úplně všude a v pachatelích objeví bytostné, nevykořenitelné zlo. Když nikde nenalezne spravedlnost a dovolání, zoufalý a rozlícený mladistvé zločince zabije.

V aktuálním třetím pokračování už po něm pátrá policie, ta ho také dopadne, následuje soud. To je všechno: tenhle dodatek už nenabízí žádný příběh, jen sérii dlouhých flashbacků a hromadu scének hloupě ilustrujících marasmus českého školství a - jinak to opravdu chápat nelze - romské populace. Jediné, oč tu jde, je říci ještě víc „pravdy“ o těch nenapravitelně zkažených bastardech a umocnit rozhořčení nad trpkým osudem hlavního hrdiny.

Šiřitel "pravdy"

Chvílemi se snímek tváří (a jeho tvůrce si to snad i myslí), že klade otázky, ponouká k zamyšlení. Obsahuje i scénu, kdy si chce hrdinu přisvojit jakási nacionalistická partaj - což on velmi razantním gestem odmítne. Tato scéna dokonce nevypadá jako pouhé autorovo alibi. Zřejmě opravdu nechce splynout s žádným politickým proudem, je to jen jeho boj, boj za to, o čem se domnívá, že je svatá pravda a že ji nikdo kromě něj nechce nebo nedovede nahlas říkat. Místo pravdy (jejíž skutečné hledání by mohlo být cenné, to by ovšem autor musel mít trochu rozhledu a talentu) však chrlí jen ony manipulativní obrazy blonďatých obětí a snědých agresorů.

Bastardi 3

Režie: Tomáš Magnusek
Hrají: Tomáš Magnusek, Rudolf Hrušínský ml., Ilona Svobodová, Jan Tříska, Tomáš Töpfer, Kateřina Brožová, Jaroslava Obermaierová, Vlastimil Zavřel, Kateřina Janečková, Jan Přeučil a další

Filmem, jako jsou Bastardi 3, by se mohla projevit velká vychytralost a svého druhu šikovnost. Zároveň to ale může být projev velké hlouposti a prostého neumětelství. Magnusek možná ani nedohlíží dosah svého konání, neuvědomuje si, jaké obrazy vytváří a kam se tím řadí. Existují totiž jak známo i jiné filmy, jejichž autoři zneužili příslušníky určitého etnika k vytvoření sugestivního obrazu jejich zločinnosti a vrozeného škůdcovství - asi nejznámější z nich se jmenuje Věčný žid a natočil jej v Německu v roce 1940 jistý Fritz Hippler pro ministerstvo propagandy.

Skutečně s podivem pak je, jak Magnusek do svého poloamatérského (leč k vydělání slušného balíčku peněz zacíleného) kusu dokázal zatáhnout všechna patra českého herectva. Spolu s těmi, kdo šli zřejmě náhodou kolem, tu hrají třeba (senátor) Tomáš Töpfer nebo Jan Tříska. Pod jakou záminkou je Magnusek k účasti zlákal, lze opravdu jen těžko hádat. Jeho vlastní herectví je stejné jako všechny jeho ostatní filmařské dovednosti - nanicovaté, ale protivně úporné. Hlavním výrazovým prostředkem je mu nevěřícné mžourání. K něčemu takovému člověka donutí i následující informace: ten mladý muž je předsedou spolku nazývajícího se Obec spisovatelů. A tohle už vypadá nebezpečně.

Autor: