Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Film Černý Petr od Miloše Formana se vrátí do kin, obnovená premiéra bude v Praze a Kolíně

Kultura

  18:00
KOLÍN - Film režiséra Miloše Formana z roku 1963 Černý Petr se po letech opět dostane do kin. Obnovená premiéra se bude promítat na letošním 74. mezinárodním benátském festivalu nejlepších digitálně restaurovaných snímků. Česká premiéra se uskuteční v září v pražském kině Lucerna a v kolínském Kině 99.

Z filmu Černý Petr od Miloše Formana: Pavla (Pavla Martínková-Novotná), Petr (Ladislav Jakim), Čenda (Vladimír Pucholt) a Zdeněk (Pavel Sedláček). foto: Reprofoto

Film se z velké části natáčel právě v Kolíně, město proto na jeho digitalizaci přispělo, řekl kolínský starosta Vít Rakušan (STAN).

V Černém Petrovi se objevil například kolínský Kmochův ostrov, Karlovo náměstí nebo Pražská a Zlatá ulice. Natáčelo se také na tehdy ještě nezastřešeném zimním stadionu či v prodejně potravin na náměstí. V obchodě si jako komparz zahrály i tehdejší prodavačky.

ANKETA: Který film Miloše Formana máte nejraději?

Poprvé se v Černém Petrovi před filmovou kamerou objevil i tehdejší vedoucí kolínské Kmochovy hudby Jan Vostrčil, který patřil mezi významné české amatérské herce.

Z filmu Černý Petr od Miloše Formana: Pavla (Pavla Martínková-Novotná) a Petr...
Z filmu Černý Petr od Miloše Formana: otec (Jan Vostrčil) a Petr (Ladislav...

Kolín na digitalizaci Formanova filmu přispěl, zastupitelé se shodli na příspěvku 100 tisíc korun. Město si příspěvek podmínilo tím, aby jedna z premiér zrestaurovaného filmu byla právě v Kolíně. „Myslím, že přidaná hodnota jedné z premiér filmu Černý Petr je velká. Navíc střední a starší generace Kolíňáků osobně znala mnoho lidí, kteří se ve filmu objevují. Pro lidi z Kolína se jedná o kultovní film právě kvůli prostředí, v němž se natáčel,“ řekl Rakušan.

Premiéra se v Kolíně uskuteční ve čtvrtek 14. září, Kino 99 na tento den připravuje ve foyer výstavu fotografií a dobových informací z natáčení za účasti pamětníků.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!