Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Film Ondřeje Hudečka Furiant bude uveden na festivalu v Torontu

Kultura

  12:56
Krátký film režiséra Ondřeje Hudečka Furiant byl vybrán do sekce krátkých filmů mezinárodního filmového festivalu v Torontu, který se uskuteční od 10. září 2015. Film byl letos i součástí programu MFF Karlovy Vary - První podání – Future Frames.

Film Furiant je svébytným portrétem Ladislava Stroupežnického. foto: Reprofoto

Tuto sekci spolupořádá organizace European Film Promotion, jejíž členem je i České filmové centrum.

Furiant je portrétem dětství a mládí klasika českého realismu Ladislava Stroupežnického, vyprávěný ve třech kapitolách, okořeněný specifickým humorem a formální hravostí. V hlavní roli je mladý německý herec Julius Feldmeier, známý zejména z filmu Tore tančí (Cannes 2013 /Un Certain Regard)

„Festival v Torontu, jak známo, propojuje evropský a americký filmový trh a dlouhodobě se zaměřuje na kvalitní umělecké snímky s velkým diváckým dopadem, což je oblast filmu, která mě jako autora nejvíc zajímá. Z těchto důvodů je pro mě velká čest a radost mít možnost uvést Furianta v mezinárodní premiéře právě na tomto festivalu,“ říká Ondřej Hudeček, který před nástupem na FAMU dva roky studoval a pracoval v kanadském Montrealu.

Kromě tohoto filmu byly do programu MFF Toronto vybrány i dva slovensko-české koprodukční snímky - Koza Ivana Ostrochovského, jehož českým koproducentem je společnost Endorfilm, a Eva Nová v réžii Marka Škopa s minoritním koprodukčním podílem české produkční společnosti Sirius Film.

Autor: