Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Film Revenant: Prožít Zmrtvýchvstání s DiCapriem je mimořádný, takřka fyzický zážitek

Kultura

  6:00
Leonardo DiCaprio v medvědím kožichu ve snímku Revenant názorně předvádí, co to znamená, utéct hrobníkovi z lopaty. Za svůj výkon už získal Zlatý glóbus a Oscara má na dohled.

Leonardo DiCaprio díky filmu REVENANT Zmrtvýchvstání dosáhl na vysněnou cenu kritiky - zlatého Oscara. Film samotný dosáhl ovšem ale jen na desáté místo žebříčku. Trapper Hugh Glass musí přežít v drsné divočině amerického západu. foto: Cinemart

Dobyvatelskou mentalitu Ameriky ve 20. letech 19. století budeme mít už pěkně zmapovánu: před nedávnem brázdil kina velrybářský snímek Rona Howarda V srdci moře, nyní nás Alejandro G. Iňárritu přivádí mezi lovce kožešin. Zmrtvýchvstání má jednoznačně větší umělecké i filozofické ambice, zajímavější příběh, vytříbenější vizuální styl i kvalitnější herecké obsazení, přesto jsou si oba snímky v základu podobné. Oba filmy jsou inspirovány skutečnými událostmi, odehrávají se takřka souběžně a jejich postavy jsou ze stejného těsta. Všichni se pod záštitou civilizace vydávají do souboje s přírodou, jejíž zdroje dobývají a sytí jimi motor tehdejší ekonomiky. Jsou to hrdinové i vyděděnci zároveň, členové výlučné, sevřené komunity rozličných charakterů. Vládnou kromobyčejnou silou, ale podléhají ještě nepoměrně mocnějším silám divočiny. V boji o holý život si sáhnou na naprosté dno a uvědomí si prapodstatu lidského údělu.

Zatímco ale Howardův důstojník Owen Chase postupně poznává hloubku pekla, do níž se dá při útěku před smrtí klesnout, Iňárrituův zálesák Hugh Glass zpekla povstává a nalézá temné isvětlé zdroje vůle k životu.

Mezi pravdou a legendou

Hrdina filmu Revenant – Zmrtvýchvstání je utvořen na základě skrovných historických záznamů, lidové legendy a fantazie tvůrců. Celkem jisté je, že Hugh Glass se v roce 1823 zúčastnil výpravy, která měla za úkol zmapovat řeku Missouri. Byl napaden samicí medvěda grizzlyho a následně zanechán svými druhy napospas osudu. Téměř jistou smrt však vlastními silami překonal.

Iňárritu svého Glasse (ve skutečnosti pravděpodobně někdejšího piráta) vybavil moudrostí, ušlechtilostí a zdůraznil jeho multikulturní identitu – v Glassových vzpomínkách figuruje indiánská manželka, zavražděná, jak jinak, americkými vojáky, a po jeho boku putuje syn, který z láskyplného vztahu vzešel. Mladý Hawk to kvůli svému původu mezi ostatními lovci kožešin nemá lehké, mnozí z nich svůj rasismus ani neskrývají. Jen autorita jeho otce, zkušeného stopaře a průzkumníka, jej chrání před ještě hrubším zacházením.

Nejvýrazněji se do Hawka i jeho otce opírá ziskuchtivý, vypočítavý a omezený John Fitzgerald. Vztahy ve skupině se výrazně vyostří po zničujícím útoku indiánů z kmene Arikarů. Když pak dojde ještě k osudovému střetu Glasse s medvědicí, rozbíhá se boj na život a na smrt. Přichází zima, zdecimovaná výprava si nemůže dovolit zůstat celá u raněného. Vidina finančního bonusu přiměje Fitzgeralda, aby spolu s Hawkem a dalším mladíkem – Jimem Bridgerem (ano, tím později slavným Jimem Bridgerem, co měl v noci sen) – s Glassem počkal do doby, než naposledy vydechne, a důstojně ho pohřbil. Tak to slíbil veliteli výpravy. Ve skutečnosti ale nehodlá ztrácet čas. A když se mu Hawk vzepře, tragédie je na světě.

Leonardo DiCaprio ve filmu Revenant Zmrtvýchvstání

Opuštěný Hugh Glass, zanechaný ve vyhloubeném hrobě, ovšem odmítne zemřít. Nesmírnou silou vůle se přiměje k životu, k daleké pouti divočinou a k dokonání odplaty. Plně zde platí pravidlo „co tě nezabije, to tě posílí“ – hrdina roste každým přestálým utrpením, doslova do sebe saje sílu divočiny a stává se pokorným velikánem prostoupeným až mystickou nezdolností. Proklamovaná civilizovanost bílých osadníků se rozpadá v troskách, na tu sázet nelze. Konstantou, která dává Glassovu nadlidskému úsilí smysl, je zprvu prostá touha po pomstě, ta se ale mění v komplikovanější vědomí nesmrtelné lásky k ženě a synovi (potažmo k indiánskému lidu...), která si zasluhuje nenechat zlo nepotrestané.

Otcové a děti

Alejandro G. Iňárritu se vydal na pole epického dobrodružství, i zde se však zaobírá otázkami, které jsou přítomné v jeho předchozích dílech. Intenzivní blízkost smrti stála v centru snímku Biutiful, kde figuroval i silný motiv vztahu otce adětí. Ten je ve Zmrtvýchvstání zdvojen v postavě indiánského náčelníka, který zoufale pátrá po své unesené dceři a koná přitom zoufalé činy – jedním z nich je právě masakr Glassovy lovecké výpravy.

Ve spolupráci s kameramanem Emmanuelem Lubezkim vytváří Iňárritu úchvatné obrazy, do kterých diváky doslova vtahuje. Úvodní scéna přepadení lovců indiány si v působivosti nezadá se slavnou pasáží Spielbergova filmu Zachraňte vojína Ryana z pláže Omaha. Akčním vrcholem snímku je Glassův souboj s medvědicí – vytvořený sice počítačově, ale pojatý tak sugestivně, že divák takřka cítí dech zvířete na vlastním obličeji. Není to náhoda, dech, ten nejzákladnější projev života, je leitmotivem celého filmu. V důmyslné montáži Iňárritu propojí dech hrdiny, plynoucí oblaka a dech hrdinova protivníka v jediném univerzu.

Ještě nemá vyhráno. Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) už je na koni, nikoli však v...
Padoucha si ve filmu zahrál Tom Hardy.

Propojení hrdiny s přírodou je zdůrazněno i jeho kostýmem: Glasse zachraňuje před záhubou skvostný medvědí kožich, tedy „dar“ právě takového zvířete, které ho málem zabilo. A postupem času Glass obrůstá vlastní pokrývkou; v pozdějších fázích filmu tak za Leonarda DiCapria zvelké části hraje právě kožich a plnovous. Což nijak nesnižuje jeho výkon, evidentně zčásti autenticky protrpěný. Strhující je zobrazení Hugha Glasse na samém prahu smrti, kdy mu zbývá jen pár mimických svalů na to, aby vyjádřil škálu intenzivních emocí.

Podlý John Fitzgerald (Tom Hardy) je opravdu slizkým typem padoucha, jehož nízké vlastnosti korunuje odporný alibismus: není to obyčejný vrah, je to zbabělec, který chce mít svůj čin morálně posvěcený – a je mu přitom jedno, jak mělce a bezcenně. Rozsápaného Glasse přesvědčuje, aby pokud možno sám rychle umřel a nezdržoval ostatní. Nakonec muži, který evidentně nehodlá dobrovolně odejít na onen svět, předloží ďábelskou „dohodu“: Jestli si přeješ zemřít, mrkni. V této vyhrocené situaci pak bolí oči nejen DiCapriova Glasse, ale celé kino.

Revenant – Zmrtvýchvstání

Režie: Alejandro G. Iňárritu

Hrají: Leonardo DiCaprio, TomHardy ad.

Premiéra 14. ledna

Navzdory jisté tendenci ke klišé, zejména pokud jde o vztah mezi bělochy a indiány, je Iňárrituův snímek mimořádným dílem. Poskytuje naléhavý prožitek skutečného zmrtvýchvstání, který mohou diváci s hrdinou takřka fyzicky sdílet – a zároveň se kvůli tomu nemusí nechat rozdrásat medvědem jako Hugh Glass ani lézt do ledové řeky jako Leonardo DiCaprio při natáčení. Filmové médium budiž pochváleno.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...