Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Film Zlatý podraz: Čechoslováci opět bojují proti rudým teplákům CCCP

Kultura

  11:24
PRAHA - Film Zlatý podraz je vlastně příběhem dvou vášní. Lásky mladých lidí ve válkou a totalitou zdevastované Evropě. A lásky Čechoslováků k basketbalu. Právě zápolení na palubovce se nejvíce věnuje režisér Radim Špaček při lednovém natáčení. Sportovní scény vrcholí soubojem Čechoslováků se sovětskou komandou na mistrovství Evropy v roce 1951 v Paříži. Film bude mít premiéru v říjnu.

Režisér Radim Špaček se při natáčení basketbalových scén chvílemi musí proměnit i v trenéra. Ke všemu musí na palubovce dirigovat dva týmy najednou. Čechoslováky i jejich soupeře. foto: BUC-FILM - Patrik Nguyen

Rudé plandavé tepláky, pověstný nápis CCCP a uprostřed komandy jen těžko bránitelný Otar Michajlovič Korkija, na tehdejší zvyklosti obr (dnes už „pouhých“ 195 centimetrů). Proti nim československý tým s hlavní hvězdou Ivanem Mrázkem, který se stal nejlepším střelcem šampionátu. Scenáristé se utkáním o první místo inspirovali. 

Zakončuje herec Martin Klapil. Film Zlatý podraz se inspiroval skutečnými...
Režisér Radim Špaček se při natáčení basketbalových scén chvílemi musí proměnit...

Korkiju představuje Jiří Šebek, který hrával první ligu a nyní v ČT spolukomentuje basketbalové přenosy. Herce, a tedy i Jana Mansfelda, jehož předobrazem je právě i Ivan Mrázek, bývalý hráč půl roku trénoval, aby je připravil na role basketbalistů. Spolu s ním herce driloval třeba i další exligový „profík“ a rovněž komentátor Jakub Velenský. Což je symbolické, jeho děda Emil hrál na poválečných mistrovstvích za národní tým.

Všichni se ji snaží zabít. Podívejte se na novou ukázku k filmu Tomb Raider

Scény, jimž dominuje Korkija, jsou pečlivě připravené, ale herci si už občas troufají i improvizovat. Šebek je dobře vytrénoval, může být spokojen. Jen při akci před kamerou v rudém tílku se musí tvářit zarputileji, odhodit věčný úsměv. Sovětský medvěd musí ukázat drápy.

„Změníme obranu, Korkiju budeš bránit osobně,“ diriguje u lavičky Zdeněk Piškula. Stop. Další záběr je hotový. Spokojený je Radim Špaček i kameraman Vladimír Smutný.

Pohled na kolbiště z kabiny rozhlasových reportérů. I jejich výkony se mají ve Zlatém podrazu objevit.

Než začali herci natáčet, museli půl roku basket trénovat. Na snímku střílí Jan Mansfeld, vpravo Filip Březina.

Když například ruský trenér, hraje ho Andrej Bestcastnyj, peskuje komandu, která špatně brání, komparz emotivní, hlučnou kreaci ocení po stopnutí kamery spontánním potleskem. V dobových kostýmech sedí v hale v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti sedm stovek diváků. Atmosféra připomíná tu v pařížském Vélodrome d’Hiver, kde se v roce 1951 hrálo. O týden dříve stála na Výstavišti replika ženevského Palais des Sports, kde Čechoslováci bojovali o titul v roce 1946.

Film bude mít premiéru letos v říjnu

Do té doby už přijde při natáčení častěji na lásku. V hlavní ženské roli se představí Polka Patricia Volny, která se již prosadila v projektech režisérky Agneszky Hollandové. Volny hraje osudem pronásledovanou dívku, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. A potkává českého právníka a basketbalistu Frantu. Toho ztvárnil Filip Březina. Na šampionátu v roce 1951 se měl Franta znovu potkat s Michelle. Ale mohl ve světě, který rozdělovala železná opona a osudy lidí řídili fízlové, skončit jejich příběh happy endem?

Autor: