Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Filmaři otupili krvavé Čelisti. Ve vystřižené scéně žralok překousl malé dítě

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Kultovní akční thriller Stevena Spielberga Čelisti měl být původně ještě brutálnější. Ve vystřižené scéně žralok překousne malého Alexe Kintnera (Jeffrey Voorhees) vejpůl. Jako důkaz existuje fotografie a některé záběry z bonusové verze blu-ray disku.

Brutální smrt Alexe Kintnera. foto: Youtube

Čelisti v roce 1975 vyšvihly Stevena Spielberga do pozice jednoho z nejžádanějších režisérů. Snímek úspěšně kombinoval prvky hororu, akčního filmu a námořního dobrodružství. Policista Martin Brody (Rob Schneider), oceánolog Matt Hopper (Richard Dreyfuss) a lovec žraloků Quint (Robert Shaw) si v něm dávají za cíl ulovit největšího žraloka, kterého kdy lidstvo spatřilo. 

Snímek Čelisti (1975). Režie: Steven Spielberg.
Snímek Čelisti (1975). Režie: Steven Spielberg.

Jednou z výrazných scén je ta, ve které žralok potopí pod vodu a zabije malého Alexe Kintnera (Jeffrey Voorhees). Scéna odstartuje celý děj filmu, protože je to právě zdrcená Alexova matka, kdo na žraloka vypíše odměnu. Alexova smrt je pro diváka spíše věcí představivosti, ale původně měla být mnohem brutálnější a šokující - žralok ho měl explicitně překousnout.

Děsivá fotka z natáčení unikla na internet již minulý rok, ale dlouhou dobu zůstala prakticky bez povšimnutí. Snímek jako z kovaného hororu zobrazuje ikonickou scénu z úplně jiné perspektivy. Scéna se do konečného střihu nedostala údajně ze dvou důvodů. Tím prvním byla prostě a jednoduše přílišná brutalita. Tím druhým pak fakt, že Spielberg chtěl žralokem diváky strašit a naplno ho ve filmu zobrazit až mnohem později. Do té doby mělo monstrum děsit hlavně jako neurčitý stín pod hladinou. 

Snímek Čelisti (1975). Režie: Steven Spielberg.

Samotná vystřižená scéna se pravděpodobně v celé původní podobě nedochovala. Na bonusových materiálech z Blu-Ray verze filmu je ale vidět krátký úryvek z jejího natáčení. 

Žánr filmů se zabijáckými žraloky je poněkud svébytnou filmařskou kategorií. Žije spíše v rámci béčkové produkce a to například v filmové sérii Žralokonádo (série o tornádu ze žraloků má zatím šest dílů!) nebo podivném kvazifilmu Sharktopus o zkřízeném žralokovi s chobotnicí. V ačkové, mainstreamové produkci můžeme jmenovat zábavnou oddychovku MEG: Monstrum z hlubin s Jasonem Stathamem v hlavní roli nebo letošní novinku Kořist