Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Filmová horečka v Praze. Výstava nabízí historickou procházku po biografech

Kultura

  19:30
PRAHA - Výstava v Muzeu hlavního města Prahy mapuje historii pražských kin – od projekcí v Ponrepově Divadle živých fotografií až po velkolepé premiéry v kině Alfa nebo v paláci Lucerna. Součástí výstavy je také malý kinosál, kde uvidíte snímky Jana Kříženeckého z konce 19. století nebo experimentální film Bezúčelná procházka Alexandra Hackenschmieda.

Slavná i málo známá kina. Na výstavě jsou fotografie prvních pražských (biografů), ale také adresáře kin či filmové programy nebo plakáty. foto: ARCHIV MHMP

Výstava v Muzeu hlavního města Prahy mapuje historii pražských kin – od projekcí v Ponrepově Divadle živých fotografií až po velkolepé premiéry v kině Alfa nebo v paláci Lucerna. Součástí výstavy je také malý kinosál, kde uvidíte snímky Jana Kříženeckého z konce 19. století nebo experimentální film Bezúčelná procházka Alexandra Hackenschmieda.

Nebeští jezdci létají bez letadel. Výstava přibližuje film o českých letcích

První výstavní sál se věnuje aktivitám zdatného obchodníka Viktora Ponrepa, který po letech kočování s kouzelnickou show usoudil, že nabídne Pražanům něco speciálního. V roce 1907 si v domě U Modré štiky v Karlově ulici otevřel první stálé kino, které pojmenoval Divadlo živých fotografií. Průkopníka filmových projekcí velmi brzy následovali další podnikavci a v metropoli přibyly další kinosály. Na výstavních panelech simůžete prohlédnout nejen fotografie prvních (biografů), ale také adresáře kin či filmové programy nebo plakáty. Zajímavé jsou také dobové mapy Prahy, kde autoři výstavy (Tomáš Dvořák, Jan Rousek) vyznačili jednotlivá kina na území metropole. Postupně sledujete, jak na mapě „vyrůstají“ další kina v centru Prahy i na předměstí. Na počátku 30. let v metropoli fungovalo 117 kin. Kromě honosné Lucerny nebo Alfy na Václavském náměstí bylo také noblesní kino Flora na Vinohradech, které navrhl známý pražský stavitel Alois Krofta. Do promítacího sálu se vešlo 600 diváků. Když se zrovna diváci nedívali na filmové novinky, mohli obdivovat secesní interiér, sochy a lustry.

Jedna éra končí

Provoz kin a filmové projekce koordinovalo od 30. let Sdružení premiérových (biografů), jeho členy byly kinosály z celé Prahy, které se dělily na tři hlavní kategorie. První reprezentovala tzv. premiérová kina, kam mířili lidé nejen kvůli filmům, ale také proto, že nabízela komfortní zázemí. Kinosály připomínaly divadelní budovy, kromě projekční místnosti zde bývala kavárna, šatna nebo kuřárna. Návštěva (biografu) byla jako sváteční výlet do světa iluzí a okouzlujícího luxusu.

Koncem 90. let nenávratně končí éra výletů do (biografů) a začíná jiná. První multikino bylo otevřeno ve Slovanském domě v roce 2000, dnes je v metropoli 10 multikin a 14 klasických kin.

Slavná i málo známá kina. Na výstavě jsou fotografie prvních pražských...
Slavná i málo známá kina. Na výstavě jsou fotografie prvních pražských...

Na výstavě si můžete zavzpomínat na původní filmovou slávu. Druhý výstavní sál funguje jako malé kino, kde se promítají záběry Prahy z počátku 20. století nebo experimentální film Alexandra Hackenschmieda Bezúčelná procházka, který nabízí originální průzkum pražských ulic. V tomto sále se uskuteční 8. února od 17.30 projekce na téma Praha, filmaři, herci a kina. Uvidíte dokumentární film Praha Jana Kříženeckého, který přiblíží osudy průkopníka naší kinematografie. Na programu bude také film Magistři smíchu - vzpomínka na dva velikány českého filmu – Karla Lamače a Martina Friče. Po projekci následuje přednáška Martina Plitze, který pohovoří o zrušených pražských kinech. Premiérová kina nabízela nejen filmové novinky, ale také komfortní zázemí pro diváky. Kromě projekční místnosti zde bývala kavárna, šatna nebo kuřárna.

Pražské (biografy), Muzeum hl. m. Prahy, Na Poříčí 52, do 19. března

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!