Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmová nejistota. Nikdo neví, kdy se začne v Hollywoodu znovu natáčet, říká herec Tom Hanks

Tom Hanks ve filmu Greyhound (2020). Režie: Aaron Schneider. foto: SONY PICTURES

LOS ANGELES - V Hollywoodu v současnosti nikdo neví, kdy se tam obnoví filmová produkce, kterou před několika měsíci zastavila pandemie nemoci covid-19. Podle agentury AFP to prohlásil herec Tom Hanks, který se sám koronavirem letos v březnu nakazil.
  14:00

Stát Kalifornie sice v červnu povolil obnovit natáčení, produkce v Hollywoodu ale zatím stojí. Podle časopisu Variety totiž nejprve musí odborové svazy zastupující členy filmových štábů, herce či režiséry najít shodu ohledně nových bezpečnostních pravidel, kterými se bude řídit provoz při natáčení.

„Vůbec netuším, kdy půjdu zase do práce. Nikdo neví, kdy zase půjde do práce,“ řekl oskarový herec Hanks, známý například ze snímků Forrest Gump či Philadelphia. „Ten čas přijde. Jen prostě nevíme kdy,“ dodal.

Stále je podle něj nutné vyřešit například otázky ohledně právní odpovědnosti v případě nakažení pracovníků při natáčení a najít způsob, jak zamezit šíření nákazy ve studiích, kde se v uzavřených prostorách pohybuje velké množství lidí.

Situaci ještě komplikuje nový rozmach nákazy v mnoha amerických státech včetně Kalifornie. Okres Los Angeles v pondělí zaznamenal rekordní denní počet nově nakažených od začátku pandemie, starosta města Eric Garcetti proto pozastavil znovuotevírání řady podniků včetně kin.

Podle Variety se zřejmě jako první začne znovu pracovat na filmech produkovaných americkými studii, které se natáčí v zahraničí. Společnost Disney například natáčí na Novém Zélandu pokračování kasovního trháku Avatar, ale zatím není jasné, kdy obnoví produkci. Už v září by mohlo začít natáčení nového dílu série Mission: Impossible v Itálii, v Británii se má už o prázdninách obnovit práce na dalším snímku ze světa komiksového hrdiny Batmana či pokračování Malé mořské víly.

Tom Hanks a jeho žena Rita Wilsonová se nakazili koronavirem v Austrálii, kde herec točil film o Elvisu Presleym. Oba se podle Hanksova vyjádření potýkali asi deset dní s nepříjemnými symptomy covidu-19, nemoc je však neohrozila na životě.

Koronavirus také silně poznamenal proslulé americké noční pořady známých komiků, jako například show Conana O’Briena či Jimmyho Kimmela. Kvůli restrikcím se nemohou natáčet tradičně před živým publikem a většina produkčních společností pochybuje, že by se pořady mohly vrátit k obvyklému formátu před koncem letošního roku.

I přes snahy co nejrychleji nastartovat ekonomiku zasaženou společenskými omezeními se tak Hollywood v dohledné době zřejmě nevrátí k normálnímu provozu, dokud filmový byznys nepřijde s bezpečnostními regulemi, které mu umožní fungovat ve značně nejistém prostředí globální pandemie.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...