Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Filmová ocenění čekají na režiséry Quentina Tarantina a Johna Wooa

Kultura

  11:52
LONDÝN/ŘÍM - Americký režisér Quentin Tarantino převezme 18. února v Londýně nejvyšší ocenění Londýnského kruhu filmových kritiků, Cenu Dilys Powell. Americký režisér čínského původu John Woo dostane příští rok na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách cenu Zlatý lev za celoživotní dílo.

Quentin Tarantino foto: ČTK

Tarantino, který se proslavil snímky jako Pulp Fiction: Historky z podsvětí nebo Kill Bill, cenu dostane za vynikající služby filmovému umění. Cena je pojmenována po britské filmové kritičce Dilys Powell (1901-1995). Tentýž den udělí "kruh kritiků" i další ceny. Nejvíc nominací má britský film An Education (Výchova), který natočila dánská režisérka Lone Sherfig. V pěti kategoriích je nominován francouzský snímek Prorok. Londýnský kruh filmových kritiků má přes sto členů, kteří přispívají do médií po celé Británii.

Nová tvář akčního filmu
John Woo je označován za jednoho z největších novátorů současného filmového jazyka a Mezinárodní filmový festival v Benátkách uvádí, že svým revolučním pojetím režie a střihu a dovedením stylizace na nejzazší úroveň dodal novou tvář akčnímu filmu. Jeho filmy "mísí žánry a spojují úctu ke klasickým hodnotám se závratným rytmem a choreografií, které jsou typické pro bojová umění", píše se v komuniké festivalu.

Woo proslul filmy jako Mission: Impossible II., Tváří v tvář, Kód Navajo a Výplata. Je mu 63 let. Mezinárodní filmový festival v Benátkách se bude konat od 1. do 11. září 2010. Bude to jeho 67. ročník. Zlatý lev je nejvyšší ocenění, jaké se na něm uděluje. V roce 1947 ho dostal film Siréna československého režiséra Karla Steklého.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč