Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Příběhy spjaté s vlastní zemí. Filmová Sardinie zbavená stereotypů

Kultura

  18:00
PRAHA - Kulturní a přírodní dědictví Sardinie představí projekt s názvem Sardinie. Divuplný ostrov, který vznikl z iniciativy Italského kulturního institutu v Praze. Otevře jej 26. ledna oceňovaný film Muž, který koupil Měsíc (2018) režiséra Paola Zuccy, který přináší ironický pohled na některá klišé spojená se Sardinií.

Ironický pohled na klišé. Přehlídku sardinských filmů otevře 26. ledna film Muž, který koupil Měsíc režiséra Paola Zuccy. foto: REPRO LN

Poté budou následovat projekce dalších šesti snímků, které společně se zahajovacím filmem tvoří přehlídku s názvem Autorské pohledy na Sardini věnovanou současnému sardinskému filmu. Cyklus představí českému publiku díla sardinských režisérů, kteří na sebe v posledních letech upozornili i na mezinárodní scéně. Projekce v původním znění s anglickými a českými titulky budou zdarma ke zhlédnutí online na MYmovies s geolokací pro Českou republiku.

Jak připomíná autor programu přehlídky novinář a režisér Sergio Naitza, v posledních deseti letech zažívá ostrovní filmová tvorba prudký rozvoj a také se objevuje častěji na prestižních festivalech. Takové jsou vesměs snímky, které budou na programu festivalu, třeba Předivo snů režiséra Gianfranca Cabiddua z roku 2015 či L‘accabadora (režie Enrico Pau, 2013), která se vrací k sardinskému mýtu na pozadí druhé světové války, konkrétně bombardování Cagliari v roce 1943.

Mezi dalšími filmy zaujme například Ať jseš kdekoliv (2018), který je citlivým portrétem vyděděnce společnosti, nebo zajímavý debut Maria Pireddy s názvem Jehňátko (2019), rodinné drama situované do části Sardinie osídlené vojenskými základnami.

 Festival potrvá do 9. března. Sedm uváděných snímků spojuje jiný pohled a změna tématu. Tvůrcům jde o vyprávění příběhů spjatých s jejich vlastní zemí a kulturou a hledání pohledu vzdáleného stereotypům, kterými byla ve filmech Sardinie po dlouhou dobu líčena.

Naitza připomíná, že společným smyslem této „malé vlny“ režisérů je silné pouto s jejich kořeny, ať už pocházejí z venkova, nebo z města, ukazují moderní tvář Sardinie. Také spojení s literaturou je významné a životaschopné, zmínění režiséři adaptují romány, novely, povídky. „Z tohoto kulturního propojení se vynořuje nová Sardinie, i když témata jsou již známá: zbojníci, vendety, mýty a rituály, ale také zmařené životy, sociální nejistota či otázka justiční spravedlnosti, která nemá daleko ke krimi žánru,“ uzavírá.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!