Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Blíženec Will Smith zažívá v Praze hotové orgie

Kultura

  18:00
PRAHA - Druhý říjnový týden míří do českých kin celá várka filmů. Na své si přijdou milovníci působivých akčních podívaných, dramatických filmů podle knižních předloh i rozpustilých komediích. Jistě nezapadne ani vynikající slovenský kandidát na Oscara.

Snímek Pražské orgie (2019). Režie: Irena Pavlásková. foto: BIOSCOP

Pražské orgie
Česko/Polsko, režie: Irena Pavlásková

Příběh filmu Pražské orgie se odehrává v Praze v polovině 70. let, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman, aby odvezl rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Pro Zuckermana je pražská návštěva bizarním střetem s totalitou ovládaným národem a podivuhodným uskupením režimem umlčovaných umělců. Postupně se proti své vůli stane nejen divákem, ale i účastníkem dekadentního představení. V nich mnozí hrají falešně a nikomu nelze věřit. Zuckerman si nakonec není jistý, kdo je přítel a kdo je provokatér režimu. Díky hledání rukopisu se seznámí se svéráznou Olgou a pronikne na večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě. Jenže svoboda je přesně to, čeho se v socialistické Praze mnoho nedostává. 

Blíženec
USA, režie: Ang Lee

Henry Brogan (Will Smith) je ve svém oboru naprostou špičkou. Zabíjí efektivně a bez zbytečných otázek. Jednoho dne se ale rozhodne pověsit kariéru na hřebík. To se pochopitelně nelíbí jeho zaměstnavatelům, kteří na Henryho pošlou dalšího zabijáka. Háček je v tom, že tím zabijákem je sám Henry, přesněji řečeno jeho mladší klon vytvořený z DNA. Zvládne jeden odhodlaný člověk vyhrát boj sám nad sebou? Tentokrát doslovně.

Stehlík
USA, režie: John Crowley

Malého chlapce Theodora Deckera postihla tragédie. Když mu bylo 13 let, jeho matka se stala obětí teroristického útoku v jedné z newyorských uměleckých galerií. Chlapec se vyrovnává s traumaty a nesnadným životním údělem. Jeho naděje má ale jasnou podobu - obraz drobného ptáčka, který je řetízkem přivázán k bidýlku. Film je adaptací  úspěšného románu spisovatelky Donny Tarttové, za který získala v roce 2014 Pulitzerovu cenu a Carnegieho medaili za literaturu.

Budiž světlo
Slovensko/Česko, režie: Marko Škop

Aktuální problém: malou slovenskou vesničku terorizuje polomilitaristická mládežnická organizace. Otec od rodiny (Milan Ondrík) sleduje, jak mu bere nejstaršího syna Adama. Po nešťastné události se rozhodne Adama před organizací zachránit, klidně i proti jeho vůli. Jenže to na malé vesnici, kde má každý z poblázněných fanatiků strach, nebude vůbec jednoduché. Navíc už dávno může být pozdě. Děsivé je, že Slovensko se s problémem takových organizací vážně potýká, což ukázal i kritikou oceněný loňský dokument Až přijde válka režiséra Jana Geberta. 

Voda, krev, rakije a zombie epidemie
Chorvatsko, režie: Predrag Licina

Chorvatsko před sedmi lety prožilo státní bankrot. Bohatí kmotři jsou stále bohatší a ti chudí čím dál více trpí. Jistá nadnárodní korporace, která zajišťuje světu pitnou vodu, si uvědomí, že v Chorvatsku jsou jí obrovské zásoby. Aby měla zlotřilá společnost volné ruce, vypustí do země smrtící virus, který promění obyvatele v chodící nemrtvé. Hrstka nenakažených bude bojovat o holé přežití. To by to ale nebyl správně balkánský film, kdyby nešlo o naprosto střelenou komedii. 

Synonyma
Německo/Francie/Izrael, Nadav Lapid

Izraelský mladík Yoav (Tom Mercier) se rozhodne po povinné vojenské službě prchnout do Paříže a začít nový život. Shodou nešťastných náhod se octne bez peněz a doslova nahý. Zachrání ho jeho sousedé Emile a Caroline, manželský pár bez předsudků. Na Yoava ale čeká zjištění, že před vlastní není jednoduché uniknout. 

Ještě nekončíme
Česko, režie: Jiří Zykmund

Kdy je člověk příliš starý? Čtyři osobnosti staršího věku, které žijí svůj život odhodlaně, sebevědomě a naplno. Vyučovat italštinu, organizovat výlety, úspěšně pracovat, studovat či podnikat, cestovat do zahraničí, používat nové komunikační technologie nebo třeba vyběhnout denně stovky schodů pro ně není nic neobvyklého. Netradiční dokument představí osobnosti, které ještě opravdu nekončí. 

Bluesman
Česko, režie: Michal Rákosník

Hudební dokument pro milovníky kytar a blues. Billy Gibbons nebo Eric Clapton mají jedno společné. Elektrické kytary od českého výrobce RNDr. Petera Jurkoviče. Na motivy jeho příběhu vznikl film, který propojuje nejen umělce bluesové scény.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!