Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry:Bourák Ivan Trojan se postaví proti psímu spřežení

Ivan Trojan jako Bourák. Snímek Bourák (2020). foto: Falcon

PRAHA - Do českých kin se chystají čtyři filmy. Očekávanou českou hudební komedii doplní dokument o nejznámější české musherce, úsměvný příběh jednoho Palestince a niterný dokument o osmé generaci loutkařské rodiny Kopeckých/Novákových.
  18:00

Bourák
ČR, režie: Ondřej Trojan

Šlukdorf je fiktivní město na severu Čech, kde se pach uhelných dolů místí se neonovými světly heren a vykřičených domů. Právě v tomhle městě žije opravář aut nazývaný jednoduše Bourák (Ivan Trojan). Je to zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rokenrol s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy. Jenže záhy zjistí, že mu teče do střechy i do života. Tohle rodina nemusí vydržet.

Scénář Bouráka napsal Petr Jarchovský podle předlohy Evity Naušové a z původního sociálního dramatu vznikla stylizovaná černá komedie o dospělé dceři, která se rozhodne zachránit manželství svých nedospělých rodičů.

Psí láska
ČR, režie: Linda Kallistová Jablonská

Velká část filmu se odehrává za polárním kruhem, kde sledujeme ženu, pokoušející se jet nejdelší a nejnáročnější závod psích spřežení v Evropě - Finnmarksløpet. Jeho trasa měří 1 200 kilometrů a vede napříč horami severního Norska v době, kdy teploty dosahují i −40 °C. Právě tento závod se rozhodla jet nejznámější česká musherka Jana Henychová. Připojte se na cestě k ní! 

To musí být nebe
Kanada/Francie/Turecko/Katar/Německo/Palestina, režie: Elia Suleiman

Vypravěč (hraje ho sám režisér Elia Suleiman) se snaží utéct z Palestiny. Postupně ale zjišťuje, že si svou domovinu tahá neustále s sebou. Ať se vydá kamkoliv, něco mu začne připomínat jeho rodnou zem. Ať dělá cokoliv, nedaří se mu zařadit do společnosti. Film To musí být nebe je laskavou výpovědí o tom, co znamená národnost a domov. 

Na krev 
ČR, režie: Erik Knopp

Časosběrný dokument nabízí pohled na osmou generaci slavného cirkusového rodu Kopeckých, který nyní reprezentují bratři Rosťa a Vítek Novákovi. Jejich nejambicióznějším projektem je určitě novocirkusový soubor La Putyka. Je to příběh o splněném snu. A to nejen principála Rosti Nováka, ale také jeho předků. Především Rosťova sebezničující vůle totiž přinesla teprve po osmi generacích rodině kočovných kumštýřů to, po čem vždy toužili – vlastní prostor, kamenné divadlo v podobě Jatek 78. Jenže občas je nutné jít kvůli snu až na krev...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...