Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Bruce Willis jede volhou na návštěvu k Vladimíru Mečiarovi

Kultura

  18:00
PRAHA - Druhý březnový týden míří do kin pět snímků. Roadmovie za milenkami doplní spravedlnost v Chicagu, dokument o kontroverzním slovenském politikovi, včelka sportovec a bláznivá chorvatská komedie.

Tatiana Vilhelmová a Eliška Balzerová. Film tátova volha (2018). Režie: Jiří Vejdělek. foto: CinemArt

Tátova volha
Kostýmní výtvarnice Eva (Eliška Balzerová) žije ve spokojeném manželství se šarmantním Ludvíkem. Ten ale znenadání zemře. Eva z jeho pozůstalosti zjistí, že před ní ale tajil nemanželského syna. Vezme proto svou vlastní dceru Terezu (Tatiana Vilhelmová), která na matku naléhá, a spolu se vydají po stopě Ludvíkových milenek. Jako dopravní prostředek zvolí Ludvíkovu chloubu, zachovalou volhu.

Filmové premiéry: slavná krasobruslařka s ruskou agentkou zavítají do sídla démonů

Přání smrti
Lékař Paul Kersey (Bruce Willis) žil dokonalý život. Jedinou krev ve svém životě vídal na operačním sále. Vše se ale změnilo, když neznámí útočníci v jeho vlastním domě napadli jeho manželku, která nepřežije, a dceru. Paul Kersey musí vzít spravedlnost do vlastních rukou, protože policie případ okázale ignoruje. Lékaž Paul Kersey napíše celému Chicagu lék na spravedlnost, který se dávkuje ráží devět milimetrů.

Mečiar
Snímek Terezy Nvotové sleduje bývalého slovenského politika. Dokument mapuje vzestup jednoho neznámého právníka až na vrchol moci. Zde se hodlá za každou cenu udržet a používá k tomu praktiky v demokratickém zřízení těžko pochopitelné. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza, tehdy ještě dítě, se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli.

Včelka Mája: Medové hry

Královna úlu, do kterého patří i Mája, dostala pozvánku od včelí císařovny. Sláva se ale nekoná, protože císařovna zakazuje Májině ůlu zúčastnit se Velkých medovích her a ještě k tomu chce odevzdat část sklizně jako příspěvek pro atlety. Mája se rozhodně císařskému nařízení postavit.

Básník, který málem zabil Hitlera

Mladý chorvatský básník Ljiljan Vidić se připojí k partyzánům. Dostane za úkol napsat oslavnou báseň, která mu vynese účast na banketu, na kterém se má objevit sám Adolf Hitler. Vidićův úkol je pak velmi jednoduchý - spáchat na Hitlera atentát. Ve komedii Básník, který málem zabil Hitlera si chorvatští filmaři dělají nekorektní legraci z vlastní minulosti.