Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry: čeští detektivové, skandální skandinávské drama a jeden slavný literární doktor

Snímek Případ mrtvého nebožtíka (2019). Režie: Miroslav Šmídmajer. foto: FALCON

PRAHA - Třetí lednový týden bude opravdu z čeho vybírat. Velkými taháky jsou černá komedie s Davidem Novotným v hlavní roli, pokračování ujeté akční ságy Mizerové s Willem Smithem nebo režisérská novinka hollywoodské stálice Clinta Eastwooda.
  18:00

Případ mrtvého nebožtíka

ČR, režie: Miroslav Šmídmajer 

Major Prubner (David Novotný) má při vyšetřování záhadné vraždy k dispozici tři policisty - Skálovou (Hana Vágnerová), Rorýse (Martin Pechlát) a Dýmáka (Lukáš Příkazký). Samotný dej filmu je však pouze záminkou pro humor - jak situační, tak slovní. Využívá mnohokrát viděné a donekonečna opakované postupy pátrání i klišé, kdy stopy vedou k někomu, aby později bylo odhaleno, že pachatelem je někdo jiný.

Srdcová královna

Dánsko/Švédsko, režie: May el-Toukhyová

Právnička Anna má v životě vše, co by si mohla přát - krásný dům, milovaného manžela Petera a šikovné dcery. Tuto idylu ale naruší příchod náctiletého Peterova syna z předchozího manželství. Anna si nemůže pomoct a naváže s chlapcem intimní pouto. Jenže to je zkrátka časovaná bomba, která tiká pomalu, ale jistě...

Mizerové navždy

USA, režie: Adi El Arbi, Bilall Fallah

„Jdeme do toho naposledy?“ ptá se detektiv Marcus Burnett (Martin Lawrence). „Jdeme do toho naposledy,“ odpovídá lakonicky Michael „Mike“ Lowrey (Will Smith). Oběma totiž vyhrožuje šéf rumunské mafie, kterého při jedné z předchozích akcí připravili o bratra. Oblíbení policisté sice míří do výslužby, ale této poslední akci nemohou říct ne. Tohle bude ostré, drsné a třeskutě vtipné. 

Dolittle

USA, režie: Stephen Gaghan

Doktor Dolittle (Robert Downey Jr.) léčil přímo britskou královnu Viktorii. Nebyl ale obyčejným doktorem, protože měl schopnost mluvit se zvířaty. Poté, co ovdověl, žije v ústraní jen se svými zvířecími společníky. Když ale královnu schvátí smrtelná nemoc, musí se Dolittle vydat za lékem. Ten se nachází na exotickém ostrově plném nebezpečí. Dobrodružství na sebe nenechá dlouho čekat.

Příběh se inspiruje dětskými knihami spisovatele Hugha Loftinga. Na konci devadesátých let vznikly dva filmy, které příběhy doktora Dolittla zasadily do současnosti. V hlavní roli se objevil Eddie Murphy. Oba filmy byly kasovní propadáky.

Richard Jewell

USA, režie: Clint Eastwood

Eastwoodova novinka Richard Jewell vypráví o dramatických událostech z roku 1996. Jewell, zaměstnanec bezpečnostní služby (Paul Walter Hauser), zabrání během letních olympijských her v Atlantě bombovému útoku tím, že najde podezřelý batoh a zachová se správně. Z hrdiny se ale celkem záhy stává padouchem a hlavním podezřelým. Mohou za to manipulativní novinové články označující Jewella za teroristu. O muže, jehož život se mění na peklo, se začne zajímat i FBI.

Karel Svoboda: Šťastná léta

Česká republika, režie: Petr Klein Svoboda

Karel Svoboda byl vždy veřejně známý, ale jaký byl Karel Svoboda v soukromí? Lze s odstupem času divákům více odkrýt jeho osobnost? Dokument Šťastná léta mapuje nejplodnější období jeho života, kdy vznikla většina jeho nejznámějších písní a filmové hudby. Kromě archivních záznamů a rozhovorů s jeho blízkými spolupracovníky a přáteli, uvidí diváci poprvé i soukromé archivní záběry, které pomohou lépe osvětlit skladatelův vnitřní život.

Odložený případ: Hammarskjöld

Dánsko/Norsko/Belgie/Švédsko, režie: Mads Brügger

Dne 18. září 1961 se nedaleko zambijského města Ndola zřítilo letadlo s generálním tajemníkem OSN Dagem Hammarskjöldem na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. Jenže šlo vůbec o nehodu? Některé důkazy nasvědčují tomu, že šlo o záměrný útok. Filmař Mads Brügger se vydává po vychladlé stopě, aby na jejím konci nalezl něco, co možná všechny šokuje. 

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...