Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Diváky čeká vysokooktanová jízda s Karlem a Ewanem McGregorem

Kultura

  18:00
PRAHA - Druhý listopadový týden míří do českých kin sedm filmů. Na své si přijdou milovníci rychlých kol, atmosferických hororů i konverzačních vztahových komedií.

Ewan McGregor jak dnes již dospělý Danny Torrance. Snímek Doktor Spánek (2019). Režie: Mike Flannagan. foto: VE

Le Mans ’66

USA, režie: James Mangold
Automobilka Ford by moc ráda porazila Enza Ferrariho a jeho vozy, které pravidelně dominují závodům Le Mans. Ford si proto najme geniálního konstruktéra Carrolla Shelbyho (Matt Damon), aby zkonstruoval vůz, který nechá konkurenci z Ferrari v prachu za sebou. Shelby se úkolu nadšeně zhostí, ale protože jde velkou rychlost v prototypech, které nemusejí vůbec fungovat, potřebuje tak trochu šíleného testovacího jezdce s ochotou riskovat vlastní život. Nalezne ho v Kenu Milesovi (Christian Bale). Spolu vytvoří vůz, který do neměl obdoby - legendární Ford GT40.

Doktor Spánek od Stephen Kinga

USA, režie: Mike Flanagan
Dannyho Torrance se stále nemůže vyrovnat s hrůzou, které byl svědkem v hotelu Overlook. Trápí ho nespavost, noční můry a vznáší se nad ním přízrak jeho otce. Na osudové místo se vrací, jen aby se potkal s dívkou Abrou (Kyliegh Curranová). Danny hned vycítí, že dívka je obdařená stejným mimosmyslovým vnímáním jako on, je „osvícená“. Právě takto nadané lidi loví tajuplná Rose (Rebecca Fergusonová) a její kmen The True Knot (Pravý uzel). Začíná boj na život a na smrt.

Amnestie

ČR, režie: Jonáš Karásek
Rozsáhlá amnestie Václava Havla z roku 1990 se netýká vězňů z Leopoldova. Ti rozpoutají vzpouru a obsadili celou věznici. Situaci vyřešila po tvrdém zásahu až policie. Snímek Amnestie natočil Jonáš Karásek (DOGG, Kandidát).

Karel, já a ty

ČR, režie: Bohdan Karásek
Mezi Sašou (Jenovéfa Boková) a Karlem (Miroslav König) už to zdaleka nefunguje tak, jako to fungovalo kdysi. Dívka se rozhodne manžela opustit (alespoň na čas) a útěchu nalézt u Dušana (Miroslav Faderholz), pohodáře, který jim hrál na svatbě. Saša s Dušanem ve vztazích i životě tápou, ale mohou se jeden od druhého leccos naučit. 

Falešně

Dánsko, režie: Frederikke Aspöcková
Markus je nelítostný bankéř. Prosperuje, ale za jakou cenu? Jeho machinace jej nakonec přivedou až do vězení. Před hanebným dozorcem je muž donucen uchýlit se do nejopovrhovanějšího koutu věznice. Zde ale vicítí svou příležitost. Přes mrtvoly by přece mohl vyšplhat po žebříčku vězeňské hierarchie, nebo ne? 

Matthias a Maxime

Kanada, režie: Xavier Dolan
Matthias a Maxine jsou dlouholetí kamarádi. Vlastně jsou to ti úplně nejlepší kamarádi. Když se ale v rámci natáčení studentského filmu mají políbit, všechno se změní. Kamarádské zdi se bortí. Není za nimi náhodou něco dalšího?

Antropocén: Epocha člověka

Kanada, režie: Jennifer Baichwalová, Edward Burtynsky, Nick de Pencier
Dosáhli jsme bezprecedentního okamžiku v historii naší planety. Lidé v současnosti ovlivňují Zemi a geologické procesy více než všechny přírodní síly dohromady. Dechberoucí snímky přináší provokativní zážitek a názorně ukazují dopad lidstva na naši planetu.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...