Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: do kin přitancují imaginární Hitler, mexické tradice a plnoštíhlé aktivistky

Kultura

  18:00
PRAHA - Předposlední lednový týden česká kina nabídnou vyvážený filmový mix. Vyberou si milovníci českých romantických komedií, geniálních satir, rozkošných animovaných příběhů i poučných dokumentů.

Večeře s Führerem. Snímek Jojo Rabbit (2019). Režie: Taika Waititi. foto: Fox Searchlight

Králíček Jojo

USA/Nový Zéland/Česká republika, režie: Taika Waititi

Venku zuří válka a armády spojenců pomalu pochodují na Berlín. Mladý chlapec Johannes „Jojo“ Betzler, člen Hitlerovy mládeže, sní o velké armádní kariéře. Mladickou nerozvážností a nadšením hltá všechnu propagandu a režimem schválenou literaturu. Ve válce přišel o otce a přátelé z oddílu mu nadávají, že je ustrašený jako králík (odtud název Jojo Rabbit, Králík Jojo). Prázdnotu v životě chlapec vyplní imaginárním kamarádem (Taika Waititi). Díky neustálé propagandistické masáži je ale jeho kamarádem hloupoučká, pozměněná a naivní verze samotného Hitlera.

Vcelku poklidný život malého chlapce ale naruší zjištění, že jeho matka (Scarlett Johanssonová) skrývá na půdě malou židovskou dívku. Jak se propagandou zmámený člen Hitlerovy mládeže zachová?

Příliš osobní známost

Česká republika/Slovenská republika, režie: Marta Ferencová

Každý žena má svou vlastní naději na lásku. Simona (Tatiana Vilhelmová-Dyková) je po bolestivém rozchodu, který ji sebere i syna, protože ten odchází žít s otcem. Útěchu nalézá v náruči umělce Viktora. Výstřední bonviván je navíc posedlý sexem a to, co se Simoně zpočátku jevilo jako ráj, dostane příchuť noční můry. Natálie (Petra Hřebíčková) zase potkává vdovce Marka. Kam ji ale přivede vztah, ve kterém hrají roli peníze? Marek navíc začíná pít a dostává návaly zlosti, které si na Natálii vybíjí.

Pěkně tučná sebeláska

Dánsko/Švédsko/Norsko, režie: Louise Detlefsonová, Louise Kjeldsenová

Kila navíc? No a co! Ve skandinávských zemích se rozmáhá takzvané „tlusté“ hnutí. Ženy, které se o sobě nestydí prohlašovat, že jsou tlusté, se organizují na sociálních sítích a nebojí se světu říct, co si o něm myslí. Nastává revoluce, která zpochybní tradiční ideály ženského těla, nebo je to jen vlna, po které se slehne voda? Provokativní a vesený dokument podporuje zdravý přístup k lidskému tělu. Ať už je jakékoliv. 

Velké přání

Mexiko, režie: Carlos Gutiérrez Medrano

Mladá mexická dívka Salma žije ve městečku Santa Clara sama. Vždy si přála poznat svoje rodiče, kteří ji údajně v útlém dětství opustili, ale její pátrání bylo zatím bezvýsledné. Vše se může změnit ve chvíli, kdy dívka nalezne tajemnou knihu mapující historii celého městečka. Může se stát, aby na zaprášených stránkách nalezla tajemství svého původu? To se spolu s ní dozvíte v kinech! 

Daleko od Reykjavíku

Island, režie: Grímur Hákonarson

Inge si žila chudým, ale spokojeným životem na malé farmě. Jednoho dne se ale octne bez životních jistot a v hlubokých dluzích.  Příčinou těchto strastí je hamižné farmářské družstvo, které šikanuje jednotlivce. Jenže s Inge družstvo hodně narazilo. Žena nemá co ztratit a pustí se do boje, ať už to má být jedovatými komentáři na sociálních sítích nebo metáním hnoje.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...