Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: dobrosrdečný chlapec navštíví zábavní park i slavnou brněnskou vilu

Kultura

  18:00
Druhý březnový týden míří do českých kin tři filmy. Hvězdně obsazený příběh rodiny z brněnské vily Tugendhat doplní až magický příběh chlapce Lazzara a animované dobrodružství v opuštěném (opravdu?) zábavním parku.

Herečka Alexandra Borbély. Snímek Skleněný pokoj (2019). Režie: Július Ševčík. foto: Bioscop

Skleněný pokoj
ČR, režie Julius Ševčík

Film na motivy stejnojmenného románu britského spisovatele Simona Mawera vypráví o lidech, jejichž životy, lásku a přátelství poznamenaly dramatické události 20. století. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, jejich přátel, zaměstnanců i mimořádného architekta Von Abta. Vše dohromady spojuje magická vila Tugendhat, která je stavbou tak spletitou a komplikovanou, jaké jsou osudy lidí žijících v ní. Ve filmu se objeví špička evropských herců včetně Carice van Houtenové nebo Claese Banga.

Kouzelný park
Španělsko/USA, režie David Feiss

Malá June si krátí volné chvíle tím, že vymýšlí fantaskní atrakce v magickém zábavním parku. Složitou mašinérii ovládají mluvící zvířata, věru unikátní charaktery.  June si některé ze svých výmyslů také postaví ve formě modelu. Když ale přijdou jiné povinnosti, tak dívka snít přestane a na park téměř zcela zapomene. Osud ji ale zavede na místo, které vypadá přesně jako ten park, který si vysnila! Jenže se celý rozpadá. Aby June park oživila a zvířata z něj zachránila, bude v sobě znovu muset rozdmýchat dětskou fantazii.

Šťastný Lazzaro
Itálie/Švýcarsko/Francie/Německo, režie Alice Rohrwacherová

Lazzaro je naivní, až slaboduchý mladík. Žije kdesi v Itálii, v komunitě chudých dělníků, kteří v nelidských podmínkách pracují pro svou krutou paní. Právě paní rolníky udržuje v nevědomosti a proto, když je objeví policie, nejsou schopni přijmout současnou realitu. Žijí totiž duchem v době, která se před několika desítkami let zasekla. Bezelstný Lazzaro se tak střetává se světem, na který není tak docela připraven.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...