Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: francouzská smetánka zažívá návaly smrtelné vášně s Keirou Knightleyovou

Kultura

  18:00
PRAHA - Poslední únorový týden míří do českých kin šest snímků. Milostné drama s Keirou Knightleyovou doplní úspěšný film z Filmového festivalu v Karlových Varech, komedie s multikulturní rodinkou, horor ze středoškolského prostředí, roadmovie o lidské důstojnosti a srbský film o srbské mafii.

Keira Knightleyová jako Colette. Snímek Colette (2019). Režie: Wash Westmoreland. foto: BIOSCOP

Colette: Příběh vášně
Velká Británie/USA, režie Wash Westmoreland

Spisovatelka Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightleyová) se v přítmí pařížských literárních salónků zamiluje do stárnoucího literáta Willyho. Colette manželství s ním katapultuje do světa záře a francouzské intelektuální smetánky. Willy ji ale dovoluje publikovat knihy jen pod jeho jménem. Willy se stává slavným na základě prací, které napsala Colette. Jenže mladá spisovatelka také touží po uznání...

Co jsme komu zase udělali?
Francie, režie Phillipe de Chauveron

Staromilská francouzská rodina má čtyři dcery. Každá z nich si jako manžela vybrala muže rozdílného původu. S tím se ovšem jejich rodiče velmi těžko vyrovnávají. Když to na konci prvního dílu, komedie Co jsme komu udělali, vypadalo, že je vše v pořádku, bylo to opravdu jen zdání. Pokračování je ještě zběsilejší a přináší další dávku neodolatelného francouzského humoru.

Všechno nejhorší 2
USA, režie Christopher B. Landon

Filmové premiéry: česká zásahová jednotka se hodlá mrazivě pomstít všem drakům

Středoškolačka Tree se v prvním dílu vymanila z časové smyčky a odhalila svého vraha. Z namyšlené nány je nyní milující přítelkyně a hodné děvče. Šťastný konec se ale nekoná. Tree se jednoho dne znovu probouzí do minulosti a vrah ji jde znovu po krku. Jen už to není ten samý, který ji lovil dříve. Film Všechno nejhorší mistrně balancuje na hraně hororu a komedie.

Yomeddine
Egypt/USA/Rakousko, režie Abu Bakr Shawky

Bašaj, muž se zjizveným tělem i duší, žije celý život v kolonii pro leprotiky. Než jeho život skončí, tak chce vyplnit prázdno, které v sobě cítí. Rozhodne se podniknout dlouhou cestu a najít to nejdůležitější - svou vlastní lidskou důstojnost.

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“
Rumunsko, režie Radu Jude

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři.” Tato věta, která zazněla na radě ministrů v roce 1941, zahájila etnické vyhlazování na východní frontě. Hořce komediální vylíčení tohoto výroku představil režisér Radu Jude divákům již na Filmovém festivalu v Karlových Varech a sklidil s ním všeobecný úspěch.

Jižní vítr
Srbsko, režie Milos Avramovic

Mladík Maraš je vycházející hvězda srbské mafie. Zároveň je to ale nerozvážný a zbrklý mladík, který střílí rychleji, než myslí. Když ukradne zásilku drog místního narkobarona, tak poštve celý gang proti sobě. Jeho nerozvážným činem budou ale trpět i Marašovi nejbližší. Zvládne se mladík ze svízelné situace dostat

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...