Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Gangster Ka i opus italských klasiků Tavianiů

Kultura

  6:00
Do českých kin vstupují dnes čtyři nové snímky: první díl detektivky Gangster Ka režiséra Jana Pachla, horor Sinister 2, komedie American Ultra a filmová adaptace literární klasiky Úžasný Boccaccio podle Paola a Vittoria Tavianiových.

Kriminální thriller Gangster Ka je natočen podle námětu Jaroslava Kmenty, který je autorem knihy Padrino Krejčíř. Snímek zkoumá mechanismus organizovaného zločinu a snaží se vnést světlo do šestimiliardového tunelu a objektivně ukázat zrod skutečného gangstera. Podle autora předlohy Jaroslava Kmenty nejsou ve filmu konkrétní osoby a nepadne v něm jméno Radovana Krejčíře, nicméně scénář prý z 80 procent vychází ze skutečných událostí. V režii Jana Pachla (seriál Cirkus Bukowsky), který je i autorem scénáře, ve filmu hrají Hynek Čermák, Alexej Pyško, Jaromír Hanzlík, Miroslav Etzler, Vlastina Svátková, Jan Vlasák, Jan Révai a další.

Gangster Ka, z natáčení.

American Ultra

Režisérem akční komedie American Ultra je Nima Nourizadeh, který se v rodné Británii zatím etabloval jako úspěšný režisér videoklipů. Film American Ultra líčí poklidný život milovníka trávy a jeho přítelkyně v malém ospalém městečku, který je náhle narušený, když Mika doběhne vlastní minulosť a začne sa o něj zajímat vláda USA.

Sinister 2

Pokračování hororu Sinister podle prvních reakcí zdaleka nedosahuje kvalit prvního filmu z roku 2012, ve kterém si pod vedením režiséra Scotta Derricksona zahráli Ethan Hawke, Juliet Rylance či Vincent D’Onofrio. V pokračování, které natočil Ciaran Foy, se do opuštěného venkovského domu nastěhuje matka Courtney se svými dvojčaty, devítiletými syny Dylanem a Zachem. Brzy ale zjistí, že nejsou mezi stěnami domu asi až tak úplně sami. Na scénu krvavého příběhu se vrací stará promítačka a filmy, kamera, duše dětí, zavražděné rodiny využité jako oběť něčemu či někomu...

Úžasný Boccaccio bratří Tavianiů

Novinkou zcela jiného žánru je tento týden adaptace slavného renesančního díla Dekameron Giovanniho Boccaccia, kterou pod názvem Úžasný Boccaccio natočili klasikové světové kinematografie bratři Paolo a Vittorio Tavianiové. Z původní stovky povídek Dekameron si zvolili pět plných fantazie, lásky, touhy a groteskních úkladů.

Příběh začíná ve Florencii v roce 1348. Zatímco v toskánském městě řádí nelítostná černá smrt, skupina mladých lidí šlechtického původu se uchyluje do vily v nedalekých horách. Aby jim neradostný čas lépe utíkal, rozhodnou se, že si ho ukrátí vyprávěním. Jeden den, jeden zvolený král, či královna, jeden příběh na vybrané téma.

Autor: