Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry: Horákovu Havlovi konkuruje animované plnění snů a sourozenecké trampoty v Německu

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák foto: BONTONFILM

PRAHA - Tento červencový týden do českých kin míří tři filmy. Očekávané filmové zpracování života disidentských let Václava Havla doplní dánské animované dobrodružství a festivalová lahůdka od našich západních sousedů.
  18:00

Havel
ČR, režie: Slávek Horák 

RECENZE: Režisér ukazuje Havla jako bloumáka a váhavce, to je absolutní nesmysl

Film Havel se odehrává mezi roky 1968 až 1989. Celý film se soustředí na Havlův (Viktor Dvořák) osobní život a jeho neustálé hledání pravdy na místech, kde se jí příliš nenachází. Ústředním motivem je pak jeho neobvyklý, ale velmi silný vztah s manželkou Olgou (Anna Geislerová).

Snímek sice vychází z faktů, ale na školometské vysvětlování si nehraje. „Havel je hraný film, ne učebnice. Jak říkají všichni velcí vypravěči – ‚Nikdy nenechte stát fakta v cestě dobrému příběhu‘,“ zdůrazňuje režisér Slávek Horák, jenž je společně s Rudolfem Suchánkem i autorem scénáře.

Vzůru za sny
Dánsko, režie: Kim Hagenová a  Jensen Tonni Zinck

Dívka Mína jedné zdánlivě normální noci zjistí to, co je ostatným zapovězeno. Dostane se totiž do malebné továrny na sny. Tam má každý člověk vlastní filmový štáb a režiséra svých snů. Mína je pochopitelně fascinovaná, ale v hlavě ji vznikne myšlenka, která by asi napadla každého z nás. Co když by zkusila do scénáře svých snů zasáhnout? Co kdyby zkusila pozměnit sny své nevlastní sestry, kterou nemá příliš ráda? Dívka netuší, že její činy mohou mít nedozírné následky.

Všechna moje láska
Německo, režie: Edward Berger

Stefan, Julia a Tobias jsou sourozenci. Každý má docela jiný život a vlastní problémy. Stefan je úspěšný pilot, kterého z života v přepychu vytrhne postupná ztráta zraku. Julia se snaží na dovolené obnovit své poněkud vyvanulé manželství, ale zjišťuje, že toho nejspíš už prostě není schopná. Tobias právě dokončuje vysokou školu, ale jeho snahy naruší povinnost starat se o nemocného otce. Jak tohle celé dopadne? Dozvíte se v kině.