Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Keanu Reeves leze na skálu s hlavou v oblacích

Kultura

  18:00
PRAHA - Třetí květnový týden míří do českých kin šestice filmů. Pokračování akční série o Johnu Wickovi doplní dokument způsobující závratě, animovaný ptačí let oblohou, bezstarostný tatínek, živelné drama z protisovětského odboje a dokument o problémech vysokých škol.

John Wick (Keanu Reeves) ve skladu zbraní. Snímek John Wick 3 (2019). Režie: Chad Stahelski. foto: LIONSGATE

John Wick 3
USA, režie: Chad Stahelski

John Wick porušil pravidla. To se v cechu těch nejlepších nájemných zabijáků nedělá. Z Wicka je teď excommunicado, psanec a volný cíl pro zbytek světových zabijáků. Ulovit jeho hlavu je o to lákavější, že je na ni vypsána odměna 14 milionů dolarů. Tady začíná válka - John Wick proti všemu a všem! 

Free Solo: Breathe
USA, režie: Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyiová

Filmové premiéry: komiksoví Avengers porcují ve vesmíru padoucha Ostrým nožem

Alex Honnold rád překonává limity toho, co je lidské tělo schopné unést. Vrcholový sportovec přídavného jištění leze po strmých skalách. Bez zaváhání, bez jediného zapochybování.  Yosemitský horský gigant El Capitan ale představuje výzvu i pro takového profíka a Honnold po dlouhé době cítí strach. Dokument Free Solo svým divákům přivodí závrať, ale také jim ukáže nadšení z lidského odhodlání.

V oblacích
Německo, režie: Christian Haas a Andrea Blocková

Racek Manou před zraky svých druhů selže ve zkoušce létání, když se střemhlav zřítí do moře. Všichni se mu smějí. Manou má ale problém, o kterém neví ani on sám - není totiž racek, ale „obyčejný“ rorýs. Když si tento fakt začíná postupně uvědomovat, objeví se nebezpečí ohrožující celou ptačí říši. Ptáci malí i velcí se musí spojit, aby společně hrozbu odvrátili.

Daddy Cool
Francie, režie: Maxime Govare

Adrian (Vincent Elbaz) je sice dospělák, ale jen na těle. Nedokáže se chovat zodpovědně a všude hledá jen zábavu. Jeho přítelkyni s ním dojde trpělivost a vyhodí ho z domu s tím, že nechce mít děti s dítětem. Adrian vymyslí troufalý plán, aby svou milovanou získal zpátky - založí si školku pro děti. Jeho projekt má úspěch, ale vyžaduje, aby Adrian přehodnotil své životní směřování. To bude pořádný oříšek. 

Milost
Česká republika/Polsko/Slovensko, režie: Jan Jakub Kolski

Příběh rodičů prokletého vojáka vyprávěný jejich sedmnáctiletým vnukem Jankem. (Prokletí vojáci – příslušníci protikomunistických polských odbojových hnutí, zformovaných v závěrečných fázích druhé světové války). „Odřivous“ byl zabit v roce 1946. StB ho čtyřikrát vyhrabala z hrobu, aby se ujistila, že je „nepřítel lidu“ mrtvý. Matka vojáka nesnese to ponížení, ukradne rakev s tělem svého syna a přinutí manžela, aby se společně vydali na cestu do Kalvárie Paclawské a syna opět pohřbili. Cesta je pochopitelně plná dramatických událostí.

Univerzity a svoboda
Česká republika, režie: Vít Janeček a Zuzana Piussi

Celovečerní dokument realizovaný sedm let, reflektuje všechny hlavní problémy světového i českého vysokého školství. Mezi mluvčími filmu jsou lingvista Noam Chomski, jeden z hlavních autorů deníku Guardian v oblasti vzdělávání sociolog Frank Furedi, bývalý ministr školství a profesor sociální psychologie Stanislav Štech, investigativní novinář Jiří Štický, který se posledních několik let zabývá ekonomikou a vnitřními procesy univerzit, film odkrývá tajemný konec globálního seznamu predátorských vědeckých časopisů na příběhu Jeffreyho Bealla