Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: komiksoví superpadouši změří síly s Kryštofem Hádkem a Jiřím Mádlem

Kultura

  18:00
PRAHA - První únorový týden láká diváky hlavně na dva filmy - akční komiksovou jízdu ne nepodobnou oblíbenému Deadpoolovi (alespoň dle prvních ohlasů) a český thriller Petra Zelenky. Na své si ale přijdou třeba i fanoušci slovenského zápasníka Attily Végha.

Margot Robbieová jako Harley Quinn ve filmu Birds of Prey (2020). foto: DC/Vertical Entertainment

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)
USA, režie: Cathy Yanová 

Ženský tým ve složení Harley Quinn, Huntress (Mary Elisabeth Winsteadová), Black Canary (Jurnee Smollett-Bellová) a policistky Montoyové (Rosie Perezová) se musí tentokrát obejít bez mužů. Harley totiž dala Jokerovi (Jared Leto) košem. Nebo on jí? To je vlastně celkem jedno. 

Důležité je, že proti excentrické divě (jak se ona sama ráda nazývá) stojí padouch Black Mask, kterého ztvárnil oceňovaný Ewan McGregor (Star Wars, Trainspotting). Ten si na likvidaci dámiček najal sociopatického sériového vraha Viktora Szazse (Chris Messina). Tohle bude divoká jízda!

Modelář
ČR, režie: Petr Zelenka

Příběh majitelů půjčovny dronů Plecha (Jiří Mádl) a Pavla (Krištof Hádek) mají každý trochu jiné cíle. Plech je rapper a sní o penězích a kariéře. Pavel je duchem aktivista a rád by viděl svět v pořádku. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Když se ale jeden z nich rozhodne využít dron pro něco nekalého, situace se pomalu začne vymykat kontrole. 

Super mazlíčci
Německo/Čína/Velká Británie, režie: Reinhard Klooss

Když starosta zešílí, není to nic pěkného. Jeden konkrétní vyhnal všechny lidi z jejich domovů a z město zaplnil roboty. Tohle si přece zvířata nemohou nechat líbit! Je potřeba dát packy (také zobáky, ocasy a případně i ploutve) dohromady a město pro své páníčky získat zpět. 

Attila
Slovenská republika, režie: Petr Větrovský

slovenský zápasník Attila Végh se u nás proslavil hlavně tím, že za dvě minuty ukončil „zápas století“ a poslal „Terminátora“ Karlose Vémolu k zemi. Nový dokumentární film mapuje celoživotní cestu sportovce a novodobé hvězdy Slovenska Attily Végha a ukazuje, jak se Attila na tento zápas století připravoval. Snímek vyzpovídává jeho rodinu i přátele. 

Píseň jmen
Kanada/Maďarsko, režie: Francois Girard

Martin poznal svého adoptivního bratra Dovidla v devíti letech, kdy v Evropě zuřila druhá světová válka. Dovidl, stejně starý polský Žid, který našel útočiště v jeho rodině, byl neuvěřitelně nadaným houslistou. Před osudovým koncertem ale zmizí neznámo kam. Po letech Martin narazí na jiného houslistu, o kterém je přesvědčený, že ho musel učit hrát právě Dovidl. Vydává se na putování s cílem odhalit tajemství Dovidlova zmizení. Nikdy ale nemohl počítat s tím, co nalezne...