Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Komiksovým Bohům hrozí soumrak, nebožáky porcují důmyslné pasti

Kultura

  18:00
Poslední říjnový týden míří do českých kin šest snímků. Pokračování oblíbené nordické ságy od Marvelu doplní duchovní nástupce kultovní hororové série, pašerácká odysea, óda na naši planetu, bulharská touha ochraňovat slabé a české drama o absenci mateřského citu.

Snímek Thor: Ragnarok. foto: Walt Dinsey Pictures

Thor: Ragnarok

Nordický Bůh Thor je uvězněn kdo ví kde ve vesmíru. Navíc bez svého mocného kladiva Mjölniru. V hlavě má víc otázek než odpovědí a jeho noví věznitelé ho navíc donutí bojovat s Hulkem, jeho spojencem z řad Avengers. Aby toho nebylo málo, na Asgard, který se nachází snad úplně na druhém konci vesmíru, přichází Ragnarok. Legendární apokalypse popsané v nordických ságách může zabránit jedině Thor. Ke smůle všech má blonďatý seveřan svých vlastních problémů dost.

Čára

Adam Krajňák (Tomáš Maštalír), člověk žijící permanentně na hraně zákona, už nějakou dobu pašuje cigarety přes slovensko-ukrajinskou hranici. Jedna z dodávek ale nedorazí tak, jak dorazit měla. To spustí sérii událostí, která ovlivní život Adama i všech jeho nejbližších.

Jigsaw

Různě po městě je nalezena řada zohavených mrtvol. Rukopis vraha odkazuje na jednoho jediného muže: Johna Kramera známého jako Jigsaw. Kramer je ale mrtvý! Řada lidí ho viděla zemřít, tak o jeho smrti nemůže být pochyb. No, to je sice možné, ale vysvětlujte to lidem přivázaným ke smrtícím pastím, kteří uslyší mrazivou větu: „Chci si zahrát hru...“ Jigsaw je pokračováním a duchovním nástupcem oblíbené hororové série SAW.

Absence blízkosti

Filmové premiéry: Jennifer Lawrencová bojuje s peklem, americká vláda s bouří

Adélka je tříměsíční dítě. Svou matku Hedviku (Jana Plodková) ale straší ve snech. Adélku nemiluje, chybí jí jakýkoliv mateřský cit. Vlastní k ní cítí méně, než ke svému psovi. Jednoho dne nalezne deník svého otce, ve kterém popisuje svou lásku právě k ní, Hedvice. Zoufalá žena se tak rozhodne deníky využít jako svou osobní terapii - snaží se vcítit do jeho role a navštěvuje místa, kde s otcem byli spolu. změní se Hedvika? Jana Plodková v komorním dramatu zasazeném do západních Čech rozehrává herecký koncert první třídy.

Western

Meinhard (Meinhard Neumann) je samotářský, ale pracovitý bulharský dělník. Přijme práci v zapadlém koutu země, kde má s převážně německou partou za úkol vybudovat vodní elektrárnu. Meinhard využije nového prostředí a stylizuje se do hrdinného ochránce slabých. I když Němcům nerozumí, zde slova nejsou potřeba. Drama Western nedostalo své jméno náhodou - svými prvky se opravdu podobá westernu.

Earth: Den na zázračné planetě

Nejnovější snímek od BBC Earth představuje na ploše jednoho zdánlivě všedního dne to nejkrásnější z naší planety. A že je to krása, až oči přechází! Zebry, které se opatrně snaží najít brod nebo panda usmívající se na svého čerstvě narozeného potomka. To i mnohem více nabízí tento dechberoucí dokument. Český komentář navíc namluvil populární herec Ivan Trojan.