Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Na Hynka Čermáka útočí oživlé mrtvoly i yetti z hor

Kultura

  18:00
PRAHA - Předposlední říjnový týden míří do českých kin čtveřice snímků. Komedii podle bestselleru Evžena Bočka doplní pokračování akční zombie komedie, pohádka pro celou rodinu a živelné drama o zradikalizovném muslimovi.

Snímek Poslední aristokratka (2019). Režie: jiří Vejdělek. foto: FALCON

Poslední aristokratka

ČR, režie: Jiří Vejdělek 

Frankovi z Ameriky (Hynek Čermák) se poštěstilo, když dostal možnost přestěhovat se zpět prastaré rodové sídlo - zámek Kostku. Spolu s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) se rozhodne vrátit do Čech. Jenže znovunabytý šlechtický stav a české reálie jsou pro americkou rodinu poměrně silné sousto. V těžkém zvykání jim nepomáhá ani zpátečnický Kastelán (Martin Pechlát), hospodyně permanentně v ráži (Eliška Balzerová) nebo věčně nemocný údržbář Krása (Pavel Liška). Na zámku Kostka tak vzniká celá řada třeskutě vtipných příhod.

Zombieland: Rána jistoty

USA, režie: Ruben Fleischer

Tallahassee (Woody Harrelson), Columbus (Jesse Eisenberg), Wichita (Emma Stoneová) a Little Rock (Abigail Breslinová) jsou znovu připravení nakopat nemrtvým zadky! A to po rovných deseti letech po prvním dílu. Tentokrát do příběhu zasáhnou i jedna žádost o ruku, hloupá blondýna, strach z klaunů, prasklá pneumatika a komunita postapokalyptických hippies. Netřeba dodávat, že tohle bude zábava. 

Sněžný kluk

USA/Čína, režie: Jill Cultonová a Todd Wilderman

Mladá dívka Yi zažívá doma hotové peklo. Je právě v pubertě a matka s babičkou ji peskují za každou maličkost. Yi nachází útěchu v malém přístřešku, který si zbudovala na střeše rodinného bytu. Jednoho dne tam ale nalezne yettiho! Chlupatý tvor netouží po ničem jiném, než se vrátit zpět do sněhem zavátých hor. Dívka se rozhodne, že svému novému kamarádovi pomůže. To ale nebude jen tak, protože v patách je jim nelítostný lovec Burnish. 

Mladý Ahmed

Belgie/Francie, režie: Jean-Pierre a Luc Dardennovi 

Třináctiletý Ahmed (Idir Ben Addi) se chce stát duchovním, imámem. Zradikalizovaný muslim se v současné Belgii musí rozhodnout mezi fanatickým ideálem a životními pokušeními. O tom, že nepůjde o nic jednoduchého, vypráví živelné drama oceňovaného bratrského dua režisérů.