Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: obrovské hrušky prožívají delirium na teambuildingu v horách

Kultura

  18:00
PRAHA - Poslední květnový týden míří do tuzemských kin čtyři snímky. Českou komedii z prostředí pracovního utužování vztahů doplní animovaná dánská pohádka, drsný horor o psychický nestabilitě a působivá koprodukční výpověď na pomezí žánrů.

Topher Grace zažije řadu nemilých překvapení. Snímek Delirium (2018). Režie: Dennis Iliadis. foto: CinemArt

Delirium

Dočista jsem se zbláznil? Takovou otázku si musí pokládat hlavní hrdina (Topher Grace) snímku Delirium. Právě se vrátil z psychiatrické léčebny, údajně vyléčený, do velkého rodinného sídla. Má to ale jeden háček - musí se pravidelně hlásit na kontroly a při prvním náznaku navracejícího se šílenství poputuje zpět do léčebny. Aby tomu předešel, má se řídit zlatým pravidlem: „Věř rozumu, ne očím“. To se ale lehko řekne, když to vypadá, že jeho přítomnost vadí samotnému domu a démonům, kteří v něm, zdá se, přežívají. Co je ale skutečné a co výplod choré mysli?

Teambuilding

Jednoho krásného pátečního dne vyjíždějí zaměstnanci okresní banky na dvoudenní teambuilding. Cílem je samozřejmě utužit kolektiv. Tedy alespoň na oko, protože hlavní je zalíbit se řiditeli s vidinou rychlého kariérního postupu. Výlet ale nakonec stejně dopadne úplně jinak...

Neuvěřitelný příběh O obrovské hrušce

Městečko Solby je tiché místo, kde se před lety ztratil beze stopy místní starosta. Dvě děcka najdou na pobřeží dopis v láhvi od zmizelého, který se nachází na opuštěném ostrově. Děti, Mitcho a Sebastian, se tak vydají na velkou záchranou akci. A jak do toho zapadá ona obrovská hruška? Na to si počkejte do kina.

Zero

Filmové premiéry: Han Solo zakládá pod jedním stromem dámský klub

Režisér Gyula Nemes zamýšlí nad budoucností našeho ekosystému. Jeho svérázný pohled na boj proti globalizaci, ekologické utopie a nevyhnutelnou přírodní katastrofu je rozdělen do čtyř různorodých žánrů. S postavou někdejšího šéfa výrobny umělého medu a posléze vášnivého včelaře nás seznamuje pomocí burlesky. Následuje melodramatický příběh včelí lásky, v akčních sekvencích se rozjíždí originální guerillová válka, jejímž vyústěním je návrat lidstva ke svíčkám a koňským spřežením. Africká road movie, která celý snímek rámuje, je pak fatou morgánou zničené, ale odhodlané lidské duše.