Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: od krvavého Oldboye k iluzivní Rozkoši

Kultura

  13:00
Novinky v kinech tento týden nabízejí tři drsnější tituly: americký remake slavného korejského filmu Oldboy, tragikomedii Sviňák natočenou podle předlohy Irwina Welsche a španělský psychogický thriller Cesta. Český produkce nabízí Rozkoš Jitky Rudolfové s Janou Plodkovou v hlavní roli a ježíškovskou variaci Lenky Kny.

Jana Plodková ve film Rozkoš foto: Cinemart

"Je málo filmů, v nichž by hrdina v jednom záběru roztloukl kladivem dvaatřicet (nebo kolik) hlav a v jiné pověstné scéně se stylizoval do nejsurovějšího dentisty všech dob, jejichž režisér by zároveň šermoval odkazy na Franze Kafku či Sofokla," píše Ondřej Štindl ve své recenzi filmu Oldboy, kterou si můžete celou přečíst v dnešním vydání Lidových novin. Snímek Spikea Leea, známého například tituly Spojenec nebo Krvavé léto v New Yorku, je remakem deset let starého filmu korejského režiséra Parka Chan-wooka, který byl oceněn Zlatou palmou v Cannes. Do hlavní role muže, který po dvaceti letech věznění nemyslí na nic jiného než na pomstu, obsadil režisér Joshe Brolina.

Nestydatý Sviňák i tajemná Cesta

Drsný černý humor je hlavní devizou filmu Sviňák, natočeného podle románu předlohy Irvina Welsche (Trainspotting, Acid House). Jeho ústřední postavou je zkorumpovaný skotský policista Bruce Robertson (James McAvo), který je posedlý sexem a kokainem. Měl by vyšetřovat vraždu, ale překáží mu vlastní podivínství a zvyk zahrávat si s kolegy.

Z filmu Sviňák

Psychologický thriller Cesta se rozehrává ve chvíli, kdy se manželství Raúla a Any začíná rozpadat. V zoufalém pokusu ho zachránit Raul navrhne strávit Vánoce v odlehlé chatě v horách, společně s jejich sedmiletým synem Nicem. Seznámí se s místním sousedem Samuelem, který se nenápadně vetře do jejich života. Raúl začne na vetřelce žárlit, protože se mu zdá, že s Anou skrývají nějaké tajemství. V neúnavném pátrání po pravdě musí čelit kruté realitě.

Esemesková láska po česku

Film režisérky Jitky Rudolfové, která zaujala svým debutem Zoufalci, se točí kolem posedlosti - láskou, uměním, originalitou, úspěchem, penězi, a především sám (sama) sebou. Milena (Jana Plodková) je jako úspěšná filmová střihačka součástí uměleckého prostředí, ale čím déle v něm setrvává, tím silnější má pocit, že se postupně ze všeho nějak vytrácí smysl. Přibývá banalit, opakování, kopírování. Milena je zamilovaná do Vladimíra (Martin Myšička), svůj vztah však žije na základě iluze, v níž má hlavní slovo mobilní telefon. Pravidelné esemesky od Vladimíra udržují Milenu ve víře, že jde o opravdovou lásku, přesto o tom i ona začíná po čase pochybovat… "Režisérka demonstruje, jak esemesky ochuzují kontakt mezi lidmi, jsou-li hlavním komunikačním prostředkem, podobně však ochuzují i její vlastní film tam, kde se na ně přespříliš spoléhá," píše ve své recenzi Marcel Kabát. Celou si ji můžete přečíst v dnešních LN.

Druhým českým zástupcem v aktuálních premiérách je titul Přijde letos Ježíšek? režisérky Lenky Kny, která v příběhu dvou rodin, které se rozhodnou konat před Vánocemi jen dobré skutky, vsadila na obsazení v čele s dvojicí Libuše Šafránková – Josef Abrhám. Šedesátník José (Abrhám) se vrací po i letech z emigrace v Mexiku do rodné Prahy. Jeho mexická manželka Dolores totiž věří, že jen zázrak v podobě Pražského jezulátka by mohl splnit přání jejich dceři Penélope, která se marně snaží otěhotnět… Josef se však v Praze setká i se svojí dávnou láskou (Šafránková) a její rozvětvenou rodinou, což přinese řadu nečekaných situací…

Z filmu Přijde letos Ježíšek?

Studie osamělosti

Výlučný zážitek nabízí od tohoto týdne v kinech životopisný film Camille Claudel 1915, který vypráví o posledních letech života slavné sochařky a někdejší partnerky Augusta Rodina. Snímek režiséra Bruna Dumonta (Lidství, Flandry) volně čerpá z děl a dopisů Camille Claudel, jejího bratra, básníka Paula Claudela i ze zdravotnických záznamů. Nadaná Claudel byla totiž nucena trávit řadu let s psychiatrické léčebně. Film s neúprosně tísnivou atmosférou stojí na fascinujícím hereckém výkonu Juliette Binoche v hlavní roli.

Autor: