Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry: Šarlatán zápolí s předsudky, děti z jeskyně se zimou a hladem

Snímek Šarlatán (2020). Režie: Agnieszka Hollandová. foto: Marlene Film Production/Zuzana Panská, Alžběta Jungrová

PRAHA - Tento srpnový týden míří do českých kin čtyři filmy. Očekávanou novinku režisérky Agniezsky Hollandové doplní dramatický příběh podle skutečných událostí, animovaná pohádka pro nejmenší a to nejlepší z prestižní pražské filmové školy.
  18:00

Šarlatán
Polsko/Česká republika/Slovenská republika/Irsko, režie: Agniezska Hollandová

Příběh léčitele Mikoláška, kterého Trojan ve filmu ztvárnil, se odehrává v průběhu několika desetiletí. Mikolášek bez ohledu na dobu a režim a bez lékařského vzdělání diagnostikoval a bylinkami léčil nemocné ze všech společenských vrstev. Sám ale bojoval s vnitřními démony.

V Polsku se perou dvě doby, tvrdí režisérka Agniezska Hollandová. Do kin míří její Šarlatán

 „Jde o příběh člověka výjimečného, ale zároveň velmi nejednoznačného. Ví, že zachraňuje životy, umí pomoct lidem, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě,“ uvedl Trojan. Postavu Mikoláška v mladším věku si zahrál syn Ivana Trojana Josef Trojan.

Jeskyně
Thajsko/Irsko, režie: Tom Waller

Dvanáctičlenný mladistvý fotbalový tým se v roce 2018 vydal na exkurzi do známého thajského jeskynního komplexu. Nikdo netušil, že zažijí šílenou noční můru. Náhlý prudký déšť zvedl hladinu vod natolik, že zatopila přístup do jeskyně. V temnotě se bojovalo o holý život, venku probíhaly tisícihlavé záchranářské práce. 

Hurá do džungle
VB, režie: Brent Dawes

Do hluboké džungle dopadne mimozemšťan. Zvířátkům dá schopnost mluvit. Nikdo ale netuší, že má mimozemšťan za cíl naši planetu ovládnout. Sám je ale překvapen pohostinstvím obyvatel džungle, takže místo útoku začíná jedno veliké přátelství. 

Famu v kině 01
Česko

Animované filmy, které zazářily na letošních Oscarech i velkých světových festivalech. Osm krátkých filmů vám představí talentované tvůrce a jejich rozmanité autorské přístupy: Krátká pocta Miloši Formanovi Ahój, na Oscara nominované loutkové drama Dcera, nekompromisní černá komedie o partnerských vztazích Sh_t Happens, poetický návrat do dětství Schovka nebo sugestivní portrét o ztrátě blízkého člověka Mezery. Limity ženského multitaskingu vtipně vystihuje Podle Sylvie. Problematiku ústavní péče přibližuje animovaný dokument Kdo se se mnou zatočí a pomyslnou tečkou na závěr je sarkastická anekdota o přijetí vlastního těla Měj se ráda.