Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: smutní muži zachytili tísňové volání z hořícího mrakodrapu

Kultura

  18:00
PRAHA - Druhý červencový týden míří do českých kin šestice snímků. Biografické drama o životě spisovatele Josefa Formánka doplní veskrze monstrózní dovolená, akční podívaná v pořádné výšce, drásavý dánský thriller, budování stalinského Polska a příběh o rodičích a dětech, který pohladí na duši.

Jakob Cedergren jako operátor tísňové linky Angselm. Snímek Tísňové volání (2018). Režisér: Gustav Möller. foto: NORDISK FILM

Úsměvy smutných mužů

Místy vtipný, místy smutný. Takový je film zasazený do protialkoholní léčebny. Hlavní hrdina (David Švehlík) může kvůli své závislost ztratit úplně vše. Podaří se mu s démonem alkoholem bojovat? Řešení se může skrývat v kondičním běhu. Snímek je založen na stejnojmenné biografické knize spisovatele Josefa Formánka.

Hotel Transylvánie: Příšerózní dovolená 3

Drákula a jeho příšerózní rodinka se vydávají na těžce zaslouženou dovolenou. Rodinou idylu nemůže nic narušit! Nebo může? Drákula se tak trochu zakouká do pohledné Eriky, kapitánky výletní lodi. Hned je oheň na střeše! Ještě horší je ale zjištění, že Erika není tím, za koho se vydává, a chce zničit příšery po celém světě.

Mrakodrap

Mrakodrap Perla je výkladní skříň technologií a architektury. Na její ochranu je najmut bezpečnostní expert Will Sawyer (Dwayne Johnson), který je svědkem toho, jak v budově začne záhadně hořet. Musí se vydat do budovy, aby zachránil svou manželku a proklestil si cestu houfem krveláčných teroristů.

Filmové premiéry: miniaturní superhrdinové chtějí očistit svět od Dona Quijota

Tísňové volání

Pro Angselma Holma (Jakob Cedergren) jde o noční směnu jako každou jinou. Bývalý policista nyní pracuje jako svědomitý operátor na tísňové lince. Na volající je tradičně velmi hrubý. Vše se ale změní ve chvíli, když ve sluchátku uslyší hlas unesené dívky. Hovor je znenadání přerušen a Angselmovi je jasné, že dívčino přežití závisí jen na něm. Vyzbrojen pouze svým telefonem a neskutečným odhodláním se operátor pouští do záchranné akce. Postupně rozkrývá nitky zločinu, který je ještě větší, než si Angselm vůbec dokázal představit. Závěrečné rozuzlení připoutá diváka do židle.

Studená válka

V období budování stalinského Polska, ale také moderní západní Evropy se odehrává příběh velké osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. Nedokážou žít spolu, ale zároveň se fatálně přitahují a nevydrží být bez sebe. V kulisách Varšavy, Berlína a Paříže zní jazzová a folklorní hudba a Zula s Wiktorem rozehrávají nádhernou, ale hořkou baladu, svoji vlastní studenou válku. Kunderovsky laděným milostným eposem navazuje Pawel Pawlikowski na úspěch oscarové Idy.

Mama Brasil

Irene žije naprosto spokojeným rodinným životem. Má čtyři syny a manžela snílka. Žije na předměstí krásného Ria de Janeira a nic ji nechybí. Režisér Gustavo Pizzi tak natočil film zdánlivě o ničem, který je ale zároveň vynikající a relaxační podívanou.