Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Stalin si bere zelenou pilulku a probouzí se až ve vaně času

Kultura

  18:00
PRAHA - První dubnový týden míří do českých kin rovných devět filmů. Britskou komedii, kterou byla v Rusku zakázána, doplní sourozenecké drama na vlnách, každodenní probuzení v jiném těle, černohumorné balancování na hraně zákona, pohádka od autora detektivek, sexuální revoluce, biografie hudební ikony a dva české dokumenty.

Z filmu Stalinova smrt (2017). foto: Filmový festival Toronto

Do větru 

Sourozenecké dobrodružství na malé plachetnici. Dokumentarista Honza (Vladimír Polívka) se vydává na cestu spolu se svými sourozenci - Matyášem (Matyáš Řezníček) a Natálkou (Jenovéfa Boková). Mají mezi sebou silné pouto - všichni totiž touží napnout své plachty a vydat se napospas větru. První česká boat movie.

Ztratili jsme Stalina

Umřela hlava Sovětského svazu, Josef Stalin. V zemi propuká panika. Co teď? Nač se ale strachovat - když je Lenin věčný, proč by Stalin nemohl být také? To ale nezabrání Stalinovým pohůnkům prát se o vysněné místo. Vzniká tím řada humorných situací, ze kterých ale zároveň i mrazí. 

Den co den

Jaké to asi je, žít každý den život někoho jiného? Probouzet se v jiném těle. Platí zde jen jediné pravidlo - nezasahovat do života toho, kým se na jeden den stáváte. Nic neměnit. To všechno se změní, když se bezhlavě zamilujete. Přesně to se totiž stane hrdinovi tohoto romantického snímku. 

Gringo: Zelená pilule

Filmové premiéry: videoherní jízda se zahradním trpaslíkem až na prosluněnou pláž

Obchodník Harold (David Oyelovo) vyjede na standardní obchodní cestu za hranice Mexika. Události ale naberou rychlý spád, když se proti své vůli zaplete s mexickými narkobarony, žoldáky, zloději a protidrogovou americkou jednotkou. Tohle zavání velkými problémy. 

Doktor Proktor a vana času

Doktor Proktor musí udělat vše, aby zabránil svatbě své lásky Juliety Margarínové s protřelým lotrem. Vydává se tak do Paříže a za pomoci svého vynálezu, fantastické vany času, se pokusí změnit zabránit tomu, aby se ti dva potkali. V minulosti ale uvízne. Zachránit ho mohou jen Líza a Bulík!

Souboj pohlaví

Co se stane, když proti sobě postavíte „sexistické čuně“ a „zarytou feministku“? Tohle bude tenisový boj na život a na smrt. Vítejte v Americe šedesátých let, kde právě probíhá sexuální revoluce. V hlavních rolích americké komedie se představí Steve Carell a Emma Stoenová. 

Nico, 1988

Hudební ikona Nico žila podle známého hesla sex, drogy a rokenrol. Zpěvačka Velvet underground a Múza Andyho Warhola neměla jednoduchý život, vždy si ale šla za svým. autobiografický snímek se věnuje posledním létům jejího života.

Bufo Alvarius

V Sonorské poušti na území Mexika žije ropucha koloradská. Její jed obsahuje nejsilnější halucinogenní tryptaminy na světě. Český dokument, který právě míří do kin, detailně tohoto tvora zkoumá a divákovi nabízí silný audiovizuální zážitek.

Batalives: Baťovské životy

Pět měst na třech kontinentech. Společný mají jeden detail - všechna je založila firma Baťa. Filmaři v dokumentu představí pět obyvatel a jejich očima se divák na města podívá. Seriózní téma ale tvůrci pojali s nadhledem a vtipem.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...