Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: válečný epos i sci-fi od režiséra Šestého smyslu

Kultura

  18:00
Předposlední červencový týden má v českých kinech premiéru čtveřice snímků. Výborně přijatý příběh nejslavnější evakuace v dějinách doplní surfař čekající na transplantaci, ptačí roadmovie vrabčáka Richarda a sehraný tým speciálních agentů budoucnosti.

Snímek Dunkerk Christophera Nolana. foto: Warner Bros.

Život za život

Tři surfaři a nespoutané moře, které pro ně znamená svobodu. Nehoda, která zmení jejich životy, se stane až po cestě domů. Simon leží v nemocnici a čeká na důležitou transplantaci. Vše závisí na tom, jestli se dočká a přežije, nebo jestli zemře.

Valerián a město tisíce planet

Valerian a Laureline jsou ve svém oboru nejlepší. Dvojice tajných speciálních agentů si poradí s úplně každou hrozbou, která lidstvo ve 28. století ohrožuje. Ministerstvo obrany je vyšle na zdánlivě běžnou akci na vesmírnou stanici Alfa. Střed Alfy skrývá temná tajemství a hrozba z nich plynoucí může ohrozit existenci nejen lidstva, ale celého vesmíru. Nejdřív se ale musí dostat skrze Valeriana a jeho parťačku.

Letíme!

Richard je vrabčák a sirotek. Ujme se ho čapí rodina a vychovává ho jako vlastního. Když ale čápi musí letět na jih, nezbývá jim, než Richarda nechat samotného. Statečný malý vrabčák se ale nehodlá své adoptivní rodiny vzdát a rozhodne se odletět do Afriky na vlastní pěst. Následuje dobrodružstvími nabitá cesta kterou ocení malí i velcí.

Dunkerk

Klíčová válečná operace se nepodařila úplně podle plánu - spojený expediční sbor Belgie, Británie, Kanady a Francie zůstal uvězněn na plážích u francouzského města Dunkerk (francouzsky Dunkerque). Psal se rok 1940, počátek války, a Němci postupně kolem sboru stahovali smyčku. Následovala nejslavnější evakuační akce v lidských dějinách, kterou sám Churchill označil za „zázrak u Dunkerku.“ Na novinku Christophera Nolana pěje kritika samou chválu.