Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Filmový nákup desetiletí. Amazon chce pořídit studio MGM za 9 miliard dolarů

Kultura

  15:00
LOS ANGELES - Společnost Amazon se podle insiderů chystá zakoupit významné hollywoodské studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) za zhruba 9 miliard dolarů (téměř 188 miliard korun). Vedení studia jednalo i s Netflixem a Applem.

Koupí by Amazon získal i exkluzivní práva na všechny filmy o agentovi 007. foto: Paramount

Studio MGM nabídlo samo sebe k prodeji v prosinci minulého roku. Kvůli koronavirové pandemii se potácelo ve finančních problémech, které jen podtrhla neustále odkládaná premiéra nové bondovky Není čas zemřít

Bondovka Není čas zemřít (2020). Režie: Cary Joji Fukunawa.
Sean Connery ve filmu Z Ruska s láskou (1963).

Řešením bylo možné spojení s jedním z velkých hráčů na poli stále se rozrůstajících streamovacích služeb. Pro Apple a Netflix, se kterými studio skutečně jednalo, se ale jako překážka ukázala obrovská cena, kterou ale v té době bylo „jen“ 5,5 miliard. Jak se z nich nakonec stalo miliard devět, to veřejnosti zatím známo není. 

Obrovská částka kromě fyzického majetku zahrnuje i rozsáhlý filmový archiv a možnost neomezeně nakládat se všemi značkami pod MGM. Kromě Bonda jsou to například Rocky, Růžový panter, Hvězdná brána, Vikingové nebo trilogie Hobit režiséra Petera Jacksona. Mezi produkty studia jsou i klasické velkofilmy jako Čaroděj ze země Oz nebo Ben Hur

Studio MGM vzniklo v roce 1924, když producent Marcus Loew spojil do té doby oddělená tři studia - Metro Pictures, Goldwyn Pictures a Louis B. Mayer Pictures. Studio zaštiťuje mnoho známých filmových značek, ale tou nejznámější je jistě filmová sága o agentovi 007. Za tou MGM stojí už od samotného počátku, filmu Dr. No (1962).

Právě exkluzivní nabídka obsahu, kterou by si koupí studia společnost Amazon zajistila, je hlavní zbraní v konkurenčním souboji streamovacích služeb. Služba Amazon Prime Video by získala 4 tisíce filmových titulů a zhruba 17 tisíc hodin jiného televizního obsahu. 

Studio MGM si jednou obrovskou finanční krizí prošlo už v roce 2009. Tu ustálo díky novým smlouvám s distributory. Teď to skutečně vypadá tak, že pro přežití musí spojit síly s někým silnějším. 

Témata: Film, Kultura