Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Filmy dětem: Nemrtvé štěně Tima Burtona i verneovský Karel Zeman

Kultura

  6:00
Prošli jsme za vás záplavu DVD s filmy pro děti, ať už pro mladší či starší věkovou kategorii. Z titulů, které vyšly v posledních měsících, přinášíme výběr těch, jejichž příběhy, humor, akčnost, hudba a styl je řadí k nejlepším.

Wes Anderson: Až vyjde měsíc foto: Reprofoto

Já padouch 2

Já, padouch 2

První díl groteskních eskapád o zloduchovi, který proti své vůli skončí jako pachatel dobra, platí za jeden z nejzábavnějších a nejchytřejších současných animáků – a Češi k tomu vyfasovali ještě delikatesního Jiřího Lábuse coby hlas hlavní postavy. Svět "zlouna" Gru s třemi adoptovanými holčičkami a armádou žlutých pomocníků Mimoňů není napodruhé víc strhující než jednička: ale dotahuje se na jedničku nápaditě. Posun: roboti-skřeti víc vyvádějí a děti jdou do puberty, takže vlastně taky.

Frankenwennie, domácí mazlíček

Frankenweenie, domácí mazlíček

"Znovuzrození může mít příšerné následky:" frankensteinovské motivy v reklamním textu na dětský film může mít jen Tim Burton! Pokud chtějí rodiče zkontrolovat, kam se dnes posunul autor "jejich" Střihorukého Edvarda, najdou ho ve slušné formě. Animovaná story Frankenweenie, domácí mazlíček měla každopádně lepší ohlas než Alenka v říši divů i Temné stíny. Burton tu s hravostí recykluje své staré motivy – koneckonců, kdysi o zahynuvším štěněti Sparkym, kterého jeho dětský pán s pomocí vědy oživí, natočil půlhodinový kraťas.

Wes Anderson: Až vyjde měsíc

Až vyjde měsíc

Po tomhle filmu vám děti možná utečou z domova, budou tančit na mořském pobřeží za zvuku písní ze šedesátých let a pokusí se přizabít ty, kdo mají něco proti jejich partnerovi, s nímž se posléze nechají oddat podezřelým individuem, jež k takovému aktu nemá oprávnění. Než vám děti dorostou pro depresivnější a trpčí kousky od režiséra Wese Andersona (Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou), pusťte jim film o dvanáctiletých uprchlících, který se odehrává napůl na skautském táboře a napůl v jakémsi snění. Bill Murray, Bruce Willis, Edward Norton či Tilda Swinton z toho snu o dětském rebelství a erotice dělají jemnou a jedinečnou fantasmagorii.

O myšce a medvědovi

O myšce a medvědovi

Český název filmu evokuje infantilitu, ale to je velký omyl. Žádné "cinkylinky přes kamínky" se nekoná, filmu byl slušel původní titul "Ernest a Celestine" a udrží i pozornost rodičů, kteří od autorů znají lehce dadaistickou Paniku v městečku. Mezi medvědy žije muzikant Ernest, který – jako všichni medvědi – nesnáší myši. Ovšem jen do té doby, než se zaplete do dobrodružství s Celestinou, myší, s níž se začnou vzájemně potřebovat. Film nejen o předsudcích: animovaná kresba jako by chtěla prodloužit život evropské klasické animace. Pro děti do deseti let moc dobrá volba.

Ukradená vzducholoď

Ukradená vzducholoď

Edice prvních českých vydání trikové klasiky Karla Zemana má nový přírůstek. Ukradená vzducholoď vypráví historku pražských kluků, kteří při slavné Jubilejní výstavě roku 1891 odlétnou z pražského Výstaviště s "řiditelnou" vzducholodí, přelétnou s ní celou Evropu a havarují na neznámém exotickém ostrově. Snímek z roku 1966 byl Zemanovým okouzlujícím návratem k verneovkám a vynálezům věku páry, a také jeho prvním širokoúhlým filmem. Zeman se inspiroval motivy secesních reklam či novinovými kolážemi a rozvinul přitom své zkušenosti z Vynálezu zkázy. Snímek obdržel ceny na filmových festivalech v Teheránu, Rimini či Sorrentu.

Kniha džunglí

Kniha džunglí

Kdo nečeká Kiplingovu předlohu, ale disneyovský muzikál se zvířecími hrdiny, neměl by být zklamán. Tohle je jedna z méně barvotiskových disneyovek, kterou přes všechnu akčnost a energii odděluje doba vzniku (1967) od dnešních snímků střemhlavého tempa. Panter Baghíra, had Ká, medvěd Balú: člověk by Mauglímu skoro radši přál další férový život v džungli než ten finální odchod k lidem, za holčičkou s disneyovsky obřími kukadly. Ale to dětem neříkejte. Poslední film, na jehož vzniku se Walt Disney osobně podílel, teď vychází s novým digitálním obrazem a zvukem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!