Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kina je nepromítají. Filmy, které předpověděly teroristické útoky

Kultura

  19:17
PRAHA - Thriller Den Bastilly jako by předpovídal události z Nice. Film se až nápadně podobá útoku Tunisana, který nákladním vozem na promenádě v Nice usmrtil 84 lidí a více jak 200 jich zranil. Studio Canal nejprve rozhodlo, že snímek nebude ve Francii stahovat. Už následující den se situace změnila a distribuční společnost rozhodla stáhnout film z francouzských kin.

Z filmu Bastille Day. foto: Reprofoto

„Rozhodnutí necháváme na jednotlivých provozovatelích“, uvedlo původně Studio Canal pro francouzský deník Le Parisien. Společnost se také rozhodla odstranit plakáty a poutače, které na snímek lákaly. Film byl uveden v Austrálii nebo Singapuru, ve Spojených státech a v České republice se zatím neobjeví.

Podobný osud potkal v listopadu 2015 i francouzský film Skrytá válka od režiséra Nicolase Boukhriefa. Snímek popisuje, jak se islámští radikálové připravují na atentát. Údajně jeden z nejočekávanějších titulů loňského roku byl odložen dokonce podruhé.

Američané stáhli z francouzských kin film o teroristickém útoku v Paříži

Poprvé to bylo v lednu 2015 kvůli útokům na redakci Charlie Hebdo a podruhé právě kvůli listopadovým útokům v Paříži.

Distributoři rovněž nechali stáhnout plakáty filmu, je na nich totiž vyobrazená Eiffelova věž jako kalašnikov. Distributor filmu oznámil, že z hlediska morálních i obchodních zásad se film v kinech neobjeví.

Také americký western Jane got a gun v hlavní roli s Natalií Portmanovou se stal opožděnou obětí teroristických útoků. Naopak francouzsko-belgické drama Taj Mahal režiséra Nicolase Saady o teroristickém útoku na Bombaj v kinech vytrvalo.

Film Já, Olga Hepnarová poběží ve Francii i po útoku v Nice

„Myslíme si, že tváří v tvář tomuto tmářství, teroru a absurditě, slouží kinematografie právě tomu, aby byl otevřen dialog. Právě film nám v těchto těžkých chvílích umožňuje vidět svět takový, jaký je. A navíc je jisté, že pokud bychom dnes ustoupili, zítra bychom kapitulovali,“ vysvětlil distributor Bac films pro server Allocine.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.