Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Filmy z festivalu v Cannes půjdou do českých kin, včetně vítězného Parazita

Kultura

  17:38
Praha - Filmy z letošního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes přijdou letos a příští rok do českých kin. Jihokorejské drama Parazit oceněné Zlatou palmou a další dva vítězné filmy uvede v kinech distribuční společnost Aerofilms. Společnost Film Europe přiveze českým divákům pět filmů z hlavní soutěžní sekce včetně držitelů ceny poroty a ceny za režii a tři snímky z vedlejších sekcí. Distribuční společnosti to v pondělí uvedly v tiskových zprávách.
Pong Čun-ho, režisér snímku Parazit, který za něj získal v Cannes Zlatou palmu.

Pong Čun-ho, režisér snímku Parazit, který za něj získal v Cannes Zlatou palmu. foto: Reuters

Aerofilms do kin přivede vítězný snímek, který na festivalu rovněž sklidil osmiminutové ovace vestoje. Jde o černou komedii Parazit (Kisaengčchung) režiséra Pong Čun-hoa. Diváci budou moci zhlédnout také film Zrádce (Il Traditore) italského režiséra Marca Bellocchia. Jako třetí Aerofilms nabídne film Gomera (La Gomera/The Whistlers) rumunského režiséra Cornelia Porumboia. Děj filmu se odehrává na stejnojmenném španělském ostrově a podle portálu Indiewire je „rumunskou odpovědí na Dannyho parťáky“.

Do kin přijde také celovečerní debut režiséra Ladje Lya Bídníci (Les Misérables), který získal cenu poroty. Děj je zasazen na moderní pařížské předměstí Montfermeil, kde se také odehrávali slavní Bídníci Victora Huga v roce 1862. Cenami ověšené duo bratrů Jean-Pierre a Luc Dardannovi získalo cenu za nejlepší režii pro snímek Mladý Ahmed (Le Jeune Ahmed). Režiséři mají už dvě Zlaté palmy za filmy Rosetta (1999) a Dítě (2005).

V českých kinech diváci uvidí i koprodukční film, který získal zvláštní cenu poroty a zároveň cenu Fipresci, To musí být nebe (It Must Be Heaven) v režii Elia Suleimana. Jinou zvláštní cenu poroty sekce Un Certain Regard získal snímek Jana z Arku (Jeanne) od tvůrce Bruna Dumonta. Poslední oceněný film, který půjde do kin v Česku, je francouzsky mluvený film Bezstarostná dívka (Une fille facile) ze sekce Directors’ Fortnight od režisérky Rebeccy Zlotowské.

Další, už neoceněné filmy, které budou moci čeští diváci navštívit, jsou Pardon, nezastihli jsme vás (Sorry We Missed You) z Velké Británie od Kena Loache, francouzský snímek Slitování (Roubaix, une lumi?re) od Arnauda Desplechina a středometrážní Lux Aeterna od tvůrce Gaspara Noeho, který loni v Cannes představil podle organizátorů provokativní film Climax.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!