Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Foglarova Záhada hlavolamu letos slaví kulatých 80 let. Výročí doprovodí řada akcí

Kultura

  17:00
PRAHA - Psal se rok 1940, když v Mladém hlasateli začal na pokračování vycházet román Záhada hlavolamu. Vytvořil fenomén, jenž v české literatuře pro mladistvé neměl a stále nemá obdoby. Skautská nadace Jaroslava Foglara, která spravuje dědictví a odkaz spisovatele, si toto výročí nyní připomíná řadou aktivit.

Ilustrace k Záhadě hlavolamu. Autor Jan Fišer. foto: SKAUTI

První je projekt na pomezí venkovní výstavy a rodinné hry nazvané Záhada hlavolamu 80 let. Již od 8. prosincese mohou malí i velcí vydat po stopách Rychlých šípů do křivolakých uliček pražského Starého Města, předobrazu Stínadel, a pátrat po předmětech spojených se stínadelskou trilogií.

“Věříme, že tato aktivita pomůže rodičům s dětmi prožít venku smysluplně a dobrodružně, ale zároveň bezpečně, společný čas,” říká na úvod Pavel Trantina, předseda správní rady Skautské nadace.

Létající kolo Jana Tleskače.
Ilustrace k Záhadě hlavolamu. Autor Jan Fišer.

“Za okny, ve výlohách či průjezdech Starého Města najdete ježka v kleci, létající kolo, Široka, Rychlé šípy, TAM-TAM, žlutý špendlík, deník Jana Tleskače, plán na létající kolo, vontskou kroniku a mnohé další,” vyjmenovává Roman Šantora ze Skautské nadace. Celkem dvacet pět artefaktů je rozmístěno v uličkách a zákoutích mezi Revoluční ulicí a Národní třídou do 8. března příštího roku.

Skautská nadace vedle této hry-výstavy vydává Deník Jana Tleskače, jehož většinu textu tvoří reprodukce rukopisu Záhada hlavolamu, jak ho Jaroslav Foglar psal pro chystané publikování v Mladém hlasateli v roce 1940. “Deník tak opravdu připomíná ručně psaný Tleskačův zápisník i se všemi šmouhami a nečitelnosti, kterými ho zanesl prach kostelní zvonice,” říká Roman Šantora. 

Menší část rukopisu se bohužel nedochovala. Ta je nově dopsána, věrně napodobujíc písmo Jaroslava Foglara. “Ručně, a navíc tužkou z bytu slavného spisovatele, je napsán i štítek, kterým jsou opatřeny desky deníku,” doplňuje Šantora.

Jaroslava Foglara a Záhadu hlavolamu také připomene již jeho čtvrtá lavička, tentokrát umístěná na dětském hřišti v ulici U Haštala ve “Stínadlech”. Slavnostně pokřtěná bude v předvečer narozenin Rychlých šípů 16. prosince 2020 v 15 hodin.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...