Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Fond kinematografie rozdělil 4 miliony, Svěrák dostal korunu

Kultura

  15:17
PRAHA - Šestnáct především menších projektů, dokumentů či žádostí o podporu na distribuci dostalo od 100 tisíc korun do půl milionu, celovečerní hraná či animovaná tvorba je nadále podporována symbolickou korunou.

Jan Svěrák foto: MAFRA - Tomáš Krist

Rada Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie na svém listopadovém jednání podpořila 18 projektů, kterým celkem udělila 4,250.002 koruny. Šestnáct především menších projektů, dokumentů či žádostí o podporu na distribuci dostalo od 100 tisíc korun do půl milionu, celovečerní hraná či animovaná tvorba je nadále podporována symbolickou korunou, uvádí se ve zprávě z jednání na webové stránce ministerstva kultury.

Po koruně z celkové částky tedy patří společnostem Biograf Jan Svěrák (film Tři bratři) a Axman production (Kukuřičný ostrov). Rada také vyjádřila svou podporu novému zákonu o audiovizi, který před dvěma týdny vetoval prezident. Rada věří, že Sněmovna veto přehlasuje, a umožní tak vznik nového fondu a stabilizaci financování české kinematografie. Rada proto pracuje na přípravě statutu pro nový fond kinematografie.

Václav Klaus zákon nepodepsal, protože filmový průmysl je podle něj standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, který by měl být financován z veřejných zdrojů. Zákon předpokládal, že státní fond kinematografie by na podporu výroby filmů dostával až 300 milionů korun ročně, polovinu od komerčních televizí. Zákon by měl zároveň zakotvit filmové pobídky, po nichž volají producenti.

Statut nového fondu bude předložen k připomínkám odborné veřejnosti. Rada současného fondu prosí ty, kdo plánují požádat o podporu ještě v tomto roce, aby tak učinili do konce listopadu, aby o podporách mohla rozhodnout na dalším zasedání 13. a 14. prosince.

Podpora ze státního rozpočtu? Ministři váhají

Fond nemá peníze po přijetí novely zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Podle ní Česká televize do fondu neodvádí výnosy z reklam, soukromé televize tuto sumu uhradí až příští rok. Protože na nový zákon o audiovizi se čeká dlouho, pokouší se ministerstvo kultury (MK) zajistit finanční podporu původní domácí tvorbě i ze státního rozpočtu. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) již dvakrát předložila vládě žádost o 150 milionů korun do fondu kinematografie, 50 milionů na digitalizaci a restaurování a 300 milionů korun na filmové pobídky. Vláda dvakrát návrh odložila - minulý týden s tím, že se počká, jak dopadne druhé projednávání vetovaného návrhu zákona ve sněmovně.

Návrh ale nemá bezvýhradnou podporu ani od všech ministrů za stranu, která má křeslo ministra kultury, tedy TOP 09/STAN. MK navíc sumu pro filmové pobídky nezačlenilo do návrhu svého rozpočtu na příští rok, to se nelíbilo premiérovi Petru Nečasovi. Při přípravě rozpočtu MK ale pravděpodobně počítalo s tím, že již bude přijat nový zákon o audiovizi, a takzvané pobídky tedy budou financovány ze státního fondu kinematografie, ne jako dosud z rozpočtu MK.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...