Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Fotografie jako dokument, či manipulace? Festival Fotograf hledá odpověď

Kultura

  12:00
Stovky fotografií denně zobrazují svět doma i v zahraničí. Náhodné momentky, pečlivě stylizované záběry nebo dramatická svědectví. Přemíra vizuálních vjemů bez znalosti kontextu inspirovala organizátory 5. ročníku festivalu Fotograf, který se bude konat na 23 místech po Praze. Od 29. září nabídne hlubší pohled na svět fotografických obrazů.

Jiný význam. Série Ztroskotání je volnou parafrází na snímky uprchlíků. foto: OLIVER RESSLER

Letošní ročník organizátoři nazvali Dokumentární strategie, snaží se prozkoumat široké spektrum dokumentární fotografie, které již řadu let nepřináší pouze záznam události nebo portrét osobnosti, ale může fungovat i jako nástroj manipulace. „V médiích se často setkáváte s fotografiemi, kterým věříte, že zobrazují skutečnost. Když ale neznáte kontext, může to být hodně zrádné. Na festivalu představíme například zdánlivě banální snímky Philipa Gaissera. Na jednom je ulomený kaktus kdesi v poušti. Asi ho začnete vnímat jinak, když se dozvíte, že byl poničen při cvičné střelbě jedné americké firmy.“ říká Markéta Kinterová, která spolu s Hanou Buddeus sestavila program festivalu. Slavnostní zahájení fotopřehlídky se koná 29. září v 19 hodin ve Veletržním paláci v Praze.

Vyprávěj mi. Cyklus o komunitě žen na Ukrajině, které si vypráví příběhy. (foto Lucia Nimcová).

Hlavní akcí festivalu bude skupinová výstava What Was Documentary Is Now Something Else, která začíná 1. října a bude probíhat paralelně v prostorách Rakouského kulturního fóra, Fotograf Gallery a Galerie Školská 28. Kurátor projektu Reinhard Barun si klade otázku, jak nově definovat dokumentární fotografii, která jako by přišla o svou podstatu – schopnost utvářet význam ve vztahu k něčemu reálnému. Jedním z autorů této výstavy je Oliver Ressler, který vytvořil sérii velkoformátových fotografií na míru pro pražskou galerii Artwall. Cyklus Ztroskotaní bude od 1. října nainstalován na zdi na Letenském nábřeží. Autor volně parafrázuje snímky uprchlíků utopených ve Středozemním moři. Na jeho fotografiích jsou „jiní“ lidé: mladí muži v oblecích, ale ve stejné situaci: leží nehybně na břehu moře. Možná jsou to obchodníci ze západní Evropy, možná politici, kteří rozhodují o osudech uprchlíků. Možností je bezpočet a právě to je cílem tohoto projektu: mnohovrstevnatost sdělení. Oliver Ressler představí 2. října svůj projekt v rámci doprovodného programu ve festivalové čítárně ve Veletržním paláci.

Moc a síla. Snímky z vojenské základny Vandenberg v Kalifornii.
Vyprávěj mi. Cyklus o komunitě žen na Ukrajině, které si vypráví příběhy.

Na programu festivalu nebudou chybět nestoři domácí dokumentární tvorby. Pavel Štecha řadu let mapoval komunitu chatařů v době normalizace, jejich portréty jsou vystaveny v prostorách Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Druhou výstavu věnovanou tomuto autorovi prezentuje Ateliér Josefa Sudka. Zajímavý projekt vytvořila slovenská fotografka Lucia Nimcová, která dokumentuje život na Ukrajině. Série Khroniky nahlíží do komunity venkovských žen, jež si po večerech vypráví příběhy formou písní.

Festival Fotograf

Od 29. září do 31. října, Praha, různé lokality

„Důležitou součástí přehlídky jsou diskuse s autory, kurátory a teoretiky – 2. října budeme ve Veletržním paláci debatovat o tom, kam se posunulo vnímání fotografie a jak souvisí se společenskými přeměnami,“ říká Markéta Kinterová.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč