Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

'Dvojitý led' Jana Ságla v Lounech ukazuje život disentu

Kultura

  18:35
LOUNY - V Galerii Benedikta Rejta v Lounech začala výstava fotografií Jana Ságla nazvaná Tanec na dvojitém ledě. Ukazuje život českého disentu kolem skupiny The Plastic People of the Universe v 70. letech i estetiku vlaštovek na drátech. Některé snímky jsou vystavené úplně poprvé, uvedla Jana Zajoncová z galerie. Výstava potrvá do 1. září.

Některé snímky jsou vystavené úplně poprvé, uvedla Jana Zajoncová z galerie. Výstava potrvá do 1. září. foto: ČTK

"Jednou se udělal pořádný led, ale pak přišla obleva, odtálo to a pak zase přišel mráz a po něm se vytvořila taková krustička, po které jsme lítali. Začalo se to s námi houpat, ale my jsme předstírali, že je pod krustou ještě starý pevný led a nic se nám nemůže stát, i když jsme tušili, že tam asi tak pevný led není...," popsal Ságl inspiraci pro název své výstavy.

ČTĚTE TAKÉ:

Dvojitý led

"Dvojitý led" je ale podle něj hlavně metafora, i pro život za normalizace. "Dvojitý led je hlavně o hře, kdy se sám v sobě přesvědčíš a utvrdíš v tom, že nebude žádný průšvih. Sice víš, že tam nakonec zahučíš, ale chceš věřit tomu, že tě nedostanou. Dostali nás úplně všechny, uvedl fotograf narozený v roce 1942 v Humpolci.

O Janu Ságlovi

Pracoval jako nezávislý fotograf pro časopisy Výtvarná práce a Výtvarné umění. Na přelomu 60. a 70. let Ságl začal dokumentovat prostředí českého undergroundu a disentu, jeho žena, výtvarnice Zora Ságlová, je sestrou básníka a hudebníka Ivana Martina Jirouse.

Fotografoval prostředí undergroundových kapel The Primitives Group a The Plastic People of the Universe.

"Do roku 1976 vznikala série fotografií, které dokumentují akce a koncerty obou kapel a s nimi zachycují jejich přátele a příznivce z řad osobností českého undergroundu a disentu," uvedla Zajoncová.

Mnohé z nich jsou podle ní zveřejněny poprvé. "Svou lehkou atmosférou nedávají tušit, že vznikly v nelehkém období normalizačního Československa. Lidé na nich se svobodně baví, slaví a tančí, poddali se oné iluzi zdánlivě bezpečného dvojitého ledu, který pod nimi ale pomalu praská," dodala galeristka.

Domovní prohlídka a Vlaštovky

Výstavu doplňují dva samostatné cykly ze 70. let. Série Domovní prohlídka vznikla jako reakce na neustálou hrozbu zatýkání. Fotografie a negativy pokládal Ságl za dávno ztracené, protože je před hrozbou domovní prohlídky ukryl pod podlahou i mezi známými. Našly se až vloni.

Druhý cyklus Vlaštovky zachycuje ptáky na elektrickém vedení. Hlavním zájmem Ságlových snímků se nakonec stala krajina, kterou fotil i pro zahraniční periodika. Jeho dílo je zastoupené ve sbírkovém fondu českých i světových galerií.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.