Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Fotografie v kině. Festival Fotojatka nabízí i rentgen autobusu

Kultura

  12:30
PRAHA - Již posedmé uvádějí pořadatelé přehlídky Fotojatka audiovizuální slideshow předních světových i českých autorů tvůrčí a dokumentární fotografie. Po startu v Brně se festival nyní přesouvá do pražského kina Aero, vyvrcholí v Českých Budějovicích.

Z tvorby Nicka Veaseye foto: Nick Veasey

Pražská Fotojatka v kině Aero se uskuteční v pátek 5. dubna. Hlavní část přehlídky pak pořadatelé plánují na konec dubna do Českých Budějovic – večer ve čtvrtek 25. 4. se pořadatelé vydají s projektorem a "patřičným bengálem" do ulic, v pátek proběhne v kině Kotva hlavní festivalový večer, sobota bude patřit kreativním fotodílnám Impulzzz.

"Diváci se mohou těšit třeba na snímky Nicka Veaseye (Velká Británie), který se rozhodl rentgenovat cokoli od plastového kelímku po autobus plný lidí, nebo na sérii portrétů Jana Langera, který klade fotky stoletých Čechů vedle jejich snímků z mládí," slibují pořadatelé. 

Přijdou i postapokalyptické vize

Festivalu se zúčastní také klasik české dokumentární a konceptuální fotografie a kladenský patriot Jiří Hanke nebo jeden z vítězů World Press Photo 2012, Kanaďan Donald Weber s vítěznou sérií mrazivých snímků z výslechů.

„Každý rok hledáme fotografy, kteří se svou tvorbou nepodbízejí, ale zároveň nejsou pro diváky nesrozumitelní,“ říká k výběru autorů ředitel Fotojatek Martin Šálek.

Své místo v programu nalezne i výtvarná a konceptuální fotografie, třeba subtilní Skies (Oblohy) Akose Cziganye (Maďarsko), obydlené krajiny na pomezí města a přírody Alexandra Gronskyho (Lotyšsko) nebo postapokalyptické vize Johanna Ryno de Weta (Jihoarická republika).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!