Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Fotografka Ondrušková zachycuje pomíjivost času

Kultura

  6:00
Zhruba dvě desítky fotografií z posledních let vystavuje olomoucká fotografka Markéta Ondrušková v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea Olomouc. Digitální snímky osamělých přírodních i městských scenérií sice vznikají náhodně, ale charakterizuje je zvláštní nostalgie a snaha o ztvárnění pomíjivosti a konečnosti života.

Markéta Ondrušková: Cesta, Z výstavy v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea Olomouc. foto: Markéta Ondrušková

Markéta Ondrušková (*1966) se fotografii věnuje již od 80. let 20. století. Na profesní rozvoj absolventky oboru fotografie na Střední umělecko-průmyslové škole v Brně (1980-1984) měl zásadní vliv fotograf Miloslav Stibor, u nějž v letech 1987-1988 studovala. Fotografka, která pracuje od roku 2003 v Muzeu umění Olomouc, samostatně vystavovala například v olomoucké Galerii ve dvoře (1995) nebo v ostravských kavárnách „Si“ a „Qalt cafe“ (2015).

V roce 2012 získala za publikaci Průvodce Olomoucí jako členka autorského týmu Cenu za počin roku 2011, kterou uděluje zastupitelstvo statutárního města Olomouce za přínos v oblasti kultury. Podílela se i na dalších publikacích (Sloup Nejsvětější Trojice Olomouc). Fotografiemi doplnila celou řadu publikací Muzea umění Olomouc.

Podle kurátorky výstavy Štěpánky Bieleszové je volná tvorba pro Ondruškovou únikem od reality a starostí všedních dní. „Ve fotografiích reaguje na pomíjivost času a snaží se vystihnout své úvahy o konečnosti i nekonečnosti života. Fotografie jí umožňuje ztvárnit vnitřní pocity, které často vznikají v osamělých přírodních i městských lokalitách,“ řekla Bieleszová. „Její pohled na okolní realitu je laskavý, poetický, a tak jako autorka sama, jsou i její fotografie klidné a nekonfliktní,“ dodala.

Markéta Ondrušková: Cesta, Z výstavy v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea...
Markéta Ondrušková: Okno pod peřinou. Z výstavy v kavárně Amadeus...

„Fotografie vznikají náhodně, při procházkách a výletech, služebních cestách. Fotím, co mě zaujme, ale na některá místa se také vracím, abych využila jiného počasí,“ řekla ke své tvorbě Ondrušková. Finální snímky příliš neupravuje. „Pracuji s nimi v počítači, ale minimálně, nejsem zastáncem velkých úprav,“ zdůraznila.

Výstava kavárně Amadeus nazvaná „V rytmu tichého valčíku“ byla zahájena ve středu 16. prosince a potrvá do 31. ledna 2016.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!