Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Únorové Fra okupují básníci bez licence

Kultura

  16:27
PRAHA - Pražské knihkupectví a café Fra se stalo jedním ze zásadních center, přijde-li na autorské literární čtení v Česku. Únor se tu nese ve znamení specifického cyklu Texty v jiném skupenství, jehož kurátorem je básník Jaromír Typlt. Dnes má publikum šanci zjistit, jak vypadají experimentální texty z pera zkušeného hudebního improvizátora.

Architekt a hudebník Ivan Palacký foto: Reprofoto

Autory, kteří se ve Fra v únoru postupně představují, spojuje zájem právě o to, jak se chovají slova „v jiném prostředí“ – v hudební improvizaci, ve filmu, na fotografii nebo ve zvukovém záznamu. V cyklu věnovaném slovesné tvorbě „neliterátů“ se tak představil hudebník Tomáš Vtípil a fotograf Viktor Kopasz.

Budování hudebních krajin

Úterý 21. února večer bude patřit architektovi a hudebníku Ivanu Palackému. Se svou improvizovanou hudbou, produkovanou zčásti na ozvučený pletací stroj Dopleta, se Palacký stal pevnou součástí dnešní mezinárodní scény. DVD s jeho spoluprací s výtvarníkem a experimentálním filmařem Filipem Cenkem bylo vydáno labelem Errant Bodies v Los Angeles.

Hravost, ale i sebenáročné soustředění na „teď a tady“, jsou nutnou výbavou při improvizovaném budování hudebních krajin „od boku“. Palacký přenáší tyto rysy i do svých textů. Jaromír Typlt o něm píše: „Je osobitým básníkem, který ale podivně uniká pozornosti, protože obchází zavedené formy publikace. Přitom součástí jednoho ze dvou alb jeho alternativní rockové skupiny Sledě, živé sledě byla i rozsáhlá básnická próza. V posledních letech Palacký dělí svůj zájem hlavně mezi architekturu a zvukovou improvizaci, ale přesto dokáže překvapit i esejem nebo textem naživo upravovaným ve filmové projekci.“

Zvuková poezie naživo

Večer s Ivanem Palackým a Jaromírem Typltem začíná v café Fra (Šafaříkova 15, Praha 2) v úterý 21.  února 2012 v 19,30 hodin. O týden později pokračuje cyklus s Pavlem Novotným a jeho zvukovou poezií z tramvajové linky Jablonec-Liberec.

Autor: