Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Francouzský kandidát na Oskara Bídníci zahájí přehlídku Be2Can

Kultura

  14:00
Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník festivalového filmu z Berlína, Benátek a Cannes. I letos přinese festival Be2Can výběr toho nejpozoruhodnějšího a nejpodnětnějšího, co představily soutěže tří nejvýznamnějších evropských filmových festivalů.

Francouzský kandidát na Oskara Bídníci zahájí přehlídku Be2Can foto: be2can

Zahajovacím filmem letošního ročníku přehlídky bude francouzské drama Bídníci, za něž si autor filmu Ladj Ly odnesl Cenu poroty na letošním festivalu v Cannes. Snímek je francouzským kandidátem na Oscara. Předpremiéru filmu v Praze osobně uvedou představitelé dva hlavních rolí policistů kriminální jednotky, herci Alexis Manenti a Djibril Zonga. Alexis Manenti je také spoluautor scénáře filmu.

Be2Can

Be2Can letos proběhne v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub, dále v Brně (kino Art), Ostravě (Minikino) a ve Zlíně (Golden Apple Cinema) od 2. do 8. října. 

Režijní celovečerní debut režiséra Ladj Lyho byl po úspěchu v Cannes uveden a oceněn na řadě dalších světových festivalů. Na MFF Durban získal Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší scénář, dále byl uveden na MFF v Curychu, Šanghaji, Mnichově, Melbourne, Sarajevo a brzy bude uveden také v San Sebastiánu.

V rámci festivalu se ale diváci mohou těšit i na filmy Synonyma, Mladý Ahmed, Narušitel systému, Sbohem, můj synu, Pardon, nezastihli jsme vás, Antologie města duchů a snímek U Zlaté rukavice. Ale mohou se těšit také další čerstvé novinky z letošních Benátek, které zamíří do české distribuce: sci-fi Ad Astra, Joker, na český triumf Nabarvené ptáče