Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Frank Underwood a jeho Dům z karet. Vyšla knižní předloha oblíbeného seriálu

Kultura

  18:00
House of Cards. Elegantní, prohnaný, metodický a zlý Frank Urquhart (v seriálu Underwood) spolu se svojí manipulativní manželkou stoupají příčku po příčce po hierarchickém žebříku, aby dosáhli toho, po čem tak zoufale touží – po moci.

Hlavní roli v seriálu Dům z karet hraje Kevin Spacey. foto: Česká televize

Trumpovu inauguraci ‚přerušil‘ Frank Underwood. Upoutávkou na House of Cards

Předlohu skvělého stejnojmenného seriálu s Kevinem Spaceym v hlavní roli napsal Michael Dobbs, poradce a později vedoucí kanceláře Margaret Thatcherové, tvůrce stranických proslovů s pověstí vynikajícího vyjednavače a zákulisního hráče. Dům z karet patří k nejlepším politickým thrillerům historie. Vydán byl v roce 1989 a okamžitě se dočkal obrovského úspěchu u čtenářů i kritiků. Pojednává o machiavellistickém a bezskrupulózním politikovi Francisi Urquhartovi, jemuž přestane jeho úloha v britském parlamentu stačit a rozhodne se zamířit výš: až úplně nahoru, do křesla premiéra. Kniha (která se dočkala i dvou pokračování) už byla i dvakrát seriálově zpracována. Ta druhá podoba v režiji Netlixu v roce 2013 přenesla v první sérii děj do Washingtonu a seriál slavil ohromný úspěch.

Michael Dobbs - Dům z karet.

Michael Dobbs se narodil roku 1948 v anglickém Hertfordshiru. Studoval na koleji Christ Church v Oxfordu a později na Tuftsově univerzitě v americkém Massacussetts. V roce 1977 se vrátil do Anglie, vstoupil do Konzervativní strany (v té době v opozici) a stal se poradcem Margaret Thatcherové. Později převzal funkci partajního autora proslovů a začal mít pověst vynikajícího vyjednavače i zákulisního hráče. Pracoval mj. jako vedoucí kanceláře premiérky Thatcherové a za premiérování Johna Majora byl místopředsedou Konzervativců. Roku 2010 byl povýšen do šlechtického stavu a téhož roku zasedl ve sněmovně lordů.

Michael Dobbs
Dům z karet

Nakladatelství Argo
344 stran
Doporučená cena: 358 Kč
Vyšlo: 31. března

Autor: