Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Franz Kafka se potkává se současným děním v Rusku v projektu THE TRIAL

Kultura

  14:00
PRAHA - Jedinečný mezinárodní divadelní projekt THE TRIAL je založený na souhře šesti performerů inspirovaných oceňovaným ruským režisérem Maximem Didenkem (Cena „Vyrobeno v Rusku 2016“ za nejlepší divadelní režii), prózou Franze Kafky a mašinérií soudů v dobách stalinismu i v současném Rusku.

Projekt THE TRIAL. foto: Adriana Spišáková

THE TRIAL osciluje hned mezi několika žánry – šest performerů hledá nový divadelní jazyk propojením současného tance, pohybového divadla s prvky hudebního a dokumentárního divadla, nevyhne se ani klauniádě a aktivistické performanci.

Projekt THE TRIAL.
Projekt THE TRIAL.

Režisér Didenko z Ruska je, poměry tam zná, ale proč zrovna Kafka? „Kafka je pro mě neuchopitelný, přináší otázky které neumím zodpovědět. Pokaždé, když si myslím, že jsem odpověď našel, zjistím, že ještě ne. Proces jsem si vybral, protože to co se děje dnes všude ve světě je nevyzpytatelné. Jde o mašinérii, se kterou nemůžeme nic dělat, nějakým způsobem je všudypřítomná. Tenhle stroj, kterému říkáme civilizace z nás dělá vězně, proto mě to téma zajímá,“ vyjádřil se k tématu.

Divadlo Bolka Polívky uvede Bolka a jeho syna Vladimíra poprvé na jednom jevišti

„S Maximem se mi zkouší dobře, protože mám pocit, že mi dává prostor a přijímá to, co dělám. Když hledáme materiál, necítím pocit svázanosti a můžu překonávat své určité strachy, a tak rozvíjím to, co mě baví. Prostor mi přijde kouzelný, nabízí spoustu pohledů, je to takové hraní si. Zároveň to ale má v sobě dost špíny, zimy a takového nepříjemného pocitu,“ vyjádřil se k projektu a jeden z performerů Martin Šalanda.

THE TRIAL

premiéry 27. a 28. 2. 2017, vždy od 20.00

KINO 64 U HRADEB

Režie: Maxim Didenko (RU)

Výprava: Pavel Semchenko (RU)

Kostýmy: Jana Stanulová (CZ)

Hudba: Ivan Kushnir (RU)

Účinkují: Róbert Nižník (CZ/SK), Martin Šalanda (CZ), Marta Sobotková (CZ), Jun Wan Kim (CZ/KR), Nela Kornetová (CZ/NO), Roman Zotov (CZ/RU)

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!