Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Fraška ze Země vycházejícího slunce. V Senátu se představí tradiční japonské Divadlo kjógen

Český soubor Divadlo kjógen. foto: DIVADLO KJÓGEN

Senát se do oslav 100. výročí česko-japonských vztahů zapojí představením tradičního japonského komediálního divadla, které bude ve středu večer živě přenášeno z Valdštejnské zahrady. Frašku odehraje česká divadelní skupina Divadlo kjógen, informovalasenátní tisková tajemnice Sue Nguyenová.
  12:00

Představení zahájí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a japonský velvyslanec Šimazaki Kaoru. Podle něj byly inspirací koncerty či filmové festivaly online, které se v Česku konaly v době jarní koronavirové krize. „Uvědomili jsme si, že není třeba ani na podzim omezovat počet lidí, kteří s námi budou slavit toto důležité výročí,“ uvedl ambasador.

Vystrčil uvedl, že česká divadelní skupina Divadlo kjógen je svým způsobem světový unikát. „Zprostředkovává českým divákům japonskou mezihru, komickou frašku kjógen, vkládanou původně mezi vážné obřadní hry Nó. Vytvořila tak svébytný a specifický divadelní útvar, který je nám velmi blízký,“ uvedl Vystrčil.

Divadlo kjógen existuje po dvě desetiletí pod vedením členů rodu Šigejama Sengoró, který se tradičnímu žánru kjógen věnuje už po generace, sdělila Nguyen. Soubor odehrál stovky představení v Česku i v zahraničí. V roce 2016 byly jeho umělecké zásluhy doceněny i v Japonsku, kde získal prestižní cenu Saikašó. Divadlo kjógen hraje v češtině, jeho podání japonského tradičního repertoáru je však dle odborníků zcela autentické, dodala senátní tisková tajemnice.

Živý přenos představení bude k dispozici bezplatně na webu ČTK či na webu a facebookové stránce Velvyslanectví Japonska v České republice a po jeho skončení zůstane k dispozici v archivu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!