Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Gal Gadotová si zahraje Kleopatru. Zase další bílá herečka, reagují aktivisté

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Izraelská herečka s českými kořeny Gal Gadotová získala hlavní roli v připravovaném filmu o egyptské královně Kleopatře. To ale vadí aktivistům a kritikům, kteří by v roli mnohem radši viděli arabskou či africkou herečku. Odpůrci hrozí bojkotem filmu.

Herečka Gal Gadotová jako Wonder Woman. foto: Warner Bros

Královna Kleopatra byla následovnicí původně makedonského rodu Ptolemaiovců, jenž se díky výbojům Alexandra Velikého dostal až do Egypta. Narodila se v roce 69 před naším letopočtem a zemi u Nilu vládla v době, kdy podléhala Římské říší.

Snímek Wonder Woman (2017).
Snímek Wonder Woman (2017).

Gadotová se proslavila jako superhrdinka Wonder Woman ve stejnojmené filmové sérii režisérky Patty Jenkinsové. Podle některých je ale herečka pro roli africké královny příliš bílá. Kritici obviňují filmaře z tazvaného whitewashingu - praktiky dosazování bílých herců do rolí osob jiné rasy nebo etnického pozadí.V Hollywoodu je okolo této praktiky neustálá debata.

Spisovatel Morgan Jerkins napsal, že Kleopatru by měla hrát herečka s kůži tmavší, než je  barva papírového pytlíku. Nic jiného podle něj není historicky přesné. 

„Gal Gadotová je sice skvělá herečka, ale je tu tolik skvělých severoafrických hereček, ze kterých si lze vybírat. Přestaňte vybělovat mou historii!“ postěžoval si na Twitteru uživatel Omar Abdelgawad.

Problém s Kleopatrou je nicméně takový, že se její vyobrazení na uměleckých artefaktech či v historických rekonstrukcích různí. V umění je též vyobrazována jako tajemná svůdkyně. To je ale nejspíš mýtus, na kterém má lví podíl její slavné filmové vyobrazení herečkou Elizabeth Taylorovou ve filmu Kleopatra (1963). 

Gal Gadotová, která snímek studiu Paramount údajně sama navrhla, tvrdí, že filmu bude vyprávět Kleopatřin příběh tak jako ještě žádný před ním. Soustředit se má hlavně na ženský element a to jak v samotném příběhu, tak i v rámci samotného filmu. Proto režisérkou bude také již výše zmíněná Patty Jenkinsová. O scénář se postará Laeta Kalogridisová (Terminator: Genisys, Prokletý ostrov).

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...